Opruimen & Organiseren

Kledingkast opruimsysteem

Ik kreeg op het blog van woensdag (Schoenmaker blijf bij je leest) een opmerking over het feit dat de hangers in mijn kledingkast achterstevoren hangen. Ik beloofde dat even toe te lichten.

Voor het opruimen

De laatste vijf jaar heb ik een vrij lege kledingkast die ik ongeveer tweemaal per jaar ‘opruim’. Opruimen wil zeggen: alle stapeltjes recht leggen en beoordelen of kleding die ik langer dan een jaar niet heb gedragen weg kan. Om tijdens dat proces niet na te hoeven denken, hanteerde ik het volgende systeem. Schone kleding hing ik uiterst links in de kast op. Aan het eind van het kwartaal kreeg het meest linkse hangertje een wasknijper. Bij het opruimen van de kast was het even knijpers tellen om te bepalen wat ik al een jaar of langer niet gedragen had.

Prachtig systeem, al zeg ik het zelf. Er kleeft slechts een nadeel aan. Ik maak meestal alleen de middelste deur van de kledingkast open. Wat eenmaal rechts hangt verdwijnt uit het zicht en uit mijn geheugen.

Een week of wat geleden stond ik voor mijn kledingkast en dacht, jurk & petticoat. De petticoat was snel gevonden, maar de jurk die ik bedoelde. Nope. Die bleek al in het verdomhoekje te hangen. Vandaar dat ik tijdens deze opruimsessie een andere methodiek heb toegepast. Alle kleding hangt nu op soort. Elke hanger hangt achterstevoren. Zodra ik een kledingstuk heb gedragen, draai ik de hanger om. Op die manier heb ik bij het zoeken van een jurk alle jurken bij elkaar hangen, en in beeld. Ga ik volgend jaar opruimen, zijn alle kledingstukken die op hangers hangen, die niet makkelijk uit de kast te pakken zijn, de klos.

Nou ja. De klos is een groot woord. Over die kledingstukken ga ik eens goed nadenken of er een kans bestaat dat ik zo nog ga dragen, of dat ik ze beter een tweede leven kan gunnen.

Volgend jaar lees je wel of het systeem werkt!

8 gedachten over “Kledingkast opruimsysteem”

 1. Handig systeem! En hoe weinig je ook hebt, een systeem opent je toch nog vaak de ogen. Om jouw systeem in mijn kast toe te passen hangt daar volgens mij nog teveel 😱 Dus: eerst al die broeken die ik in de winter toch nooit draag (liever maillot met rok dan jeans – veel warmer aan de benen) maar eens weg…

  Liked by 1 persoon

 2. Dat is ook een manier. Ik weet toch meestal wel wat ik draag en niet. Heb pasgeleden wel mijn shirts uitgezocht. Heb nu 4 stapels. Kort, lang, speciale dagen en thuiskleding. De laatste zijn verwassen shirts die uit vorm zijn en die ik thuis draag boven mn relaxepants.

  Like

  1. Van de meeste kledingstukken weet ik het ook wel. Voordeel van weinig hebben.
   En dan toch nog bepaalde kleding over het hoofd zien. Tsss. Vandaar een systeem. Want draag ik het echt niet, kan het weg. Zonder systeem denk ik vaak, morgen, volgende week, vier kilo minder etc.

   Like

Reacties zijn gesloten.