Me, Myself & de rest

Schoenmaker blijf bij je leest

Toen ik afgelopen zomer met vloggen begon, deed ik dat vanuit het idee ooit nog iets anders met online communicatie te gaan doen, dan uitsluitend blogs schrijven. En vanuit het besef dat ik het niet kan maken om van eventuele klanten te verwachten dat zij met hun kop bewegend in beeld gaan, wanneer ik dat zelf niet deed. Na drie vlogs met het internet gedeeld te hebben, kwam de klad erin. Die klad had meerdere oorzaken en wel techniek, tijd & onderwerp (niche).

Techniek

Een aantal jaren geleden heb ik ervoor gekozen mijn haperende laptop te vervangen voor een Chromebook. Dit was toen een logisch besluit. Mijn blog staat volledig online, en mijn (toen al) meest gebruikte programma’s waren en zijn Google Doc, Google Spreadsheet en Google Foto’s. De interne opslag van mijn laptop werd nauwelijks gebruikt.

Die keuze maakt dat ik voor het bewerken van video’s tegen problemen aanloop. De meeste (gratis) programma’s moet je downloaden. Nu is er via de Google playstore van heel veel van die programma’s wel een app verkrijgbaar, maar de apps kennen hun beperkingen waardoor het allemaal maar zozo werkt.

Tijd

Vloggen kost veel meer tijd dan dingen doen en erover bloggen. Normaal doe ik iets en denk dan, daar zit een blog in. Bij vloggen werkt dat anders. Eerst een onderwerp bedenken, dan een script schrijven. Juiste locatie zoeken, camera instellen, proeffilmpje maken om de instellingen en het geluid te checken, filmpjes uploaden, muziek uploaden, en dan begint het echte werk pas.

Voor het maken van een filmpje van vijf minuten ben ik al snel twee dagen bezig. Als de app meewerkt, en er niet op het moment suprême mee uitscheidt waardoor je, ondanks duizend keer tussentijds opslaan, toch al je werk kwijt bent. Of vervangen wordt door een filmpje van Shrek. Don’t ask. Ik weet ook niet waar het vandaan komt.

Onderwerp (niche)

Verder vond ik het bedenken van onderwerpen erg lastig. Het begon al met de vraag: vlog ik over elk onderwerp waarover ik blog, of ga ik op zoek naar een niche. Maar ja, welke niche. Planner video’s? Inrichting? Schoonmaken? Opruimen? Shoppen? En waar trek ik de grens wat betreft mijn privacy? En de privacy van de mensen die op het moment van filmen in mijn omgeving zijn?

Vlog nummer vier

Na drie maanden nadenken maakte ik vlog nummer 4. Die ging over mijn IKEA aanschaffen. Ik had een leuk (gratis) muziekje gevonden, het script was geschreven, de camera instelling was gecheckt en ik rammelde mijn verhaal er in één keer uit. Ik kan het wel. Ik haalde alles uit de verpakking, schoof het in de vaatwasser en ging aan de slag om van het ruwe materiaal een bruikbare video te maken.

De app weigerde dienst. Toen ik dat opgelost had, bleek het filmpje te groot om in één keer in te lezen. Daarna bleek het door mij in een eerder stadium gekozen font verdwenen te zijn. De (gratis) muziek haperde. Na de eerste 30 seconde zag ik hoe de camera instelling wat veranderde (alsof het statief door zijn pootjes zakte) waardoor en de belichting steeds slechter werd, ik niet meer volledig in beeld was en de getoonde producten helemaal niet.

Ik heb nog overwogen de slechte stukken opnieuw op te nemen. Het hele filmpje dus. Ik besloot dat de IKEA haul voor mij geen goed onderwerp voor een filmpje was en schreef een blog. Wel bedacht ik een volgend onderwerp voor een vlog. Het opruimen van mijn kledingkast. Het wachten was op voldoende tijd en het juiste licht.

Schoenmaker blijf bij je leest

Ondertussen was ik enorm aan het twijfelen geslagen over mijn wens tot omscholen richting iets in online communicatie. Was ik tot de conclusie gekomen dat ik nog niet klaar ben met processen, ICT en HR en dat online communicatie een veel te leuke hobby is om professioneel te vernagelen.

Vorige week dinsdag vroeg Mieke, ‘Hoe gaat het met vloggen?’ Ik sprak mijn twijfel uit omdat de drang op professionele basis iets met online communicatie te gaan doen was verdwenen, maar zei ook dat ik nog wat ideetjes aan het uitwerken was, zoals het opruimen van mijn kledingkast, omdat het vloggen aan zich gewoon leuk is om te doen.

Het werd donderdag. Tijdens het vouwen van de was bedacht ik dat het de hoogste tijd was om de badkamerkast op te ruimen. Tien minuten later was ik klaar. Omdat ik in de flow zat, deed ik mijn kledingkast er meteen achteraan. Iets waar ik vanwege mijn idee het te filmen, al zeker een maand tegenaan zat te hikken. Zoiets behoeft meerdere camera posities, dus meerdere filmpjes, controles enzovoorts. In mijn hoofd was alleen al het filmen en de actie een dagprogramma geworden. Nu was ik binnen een kwartier klaar (inderdaad, ik heb niet veel kleding).

Ter plekke besloot ik te stoppen met vloggen. Ik heb de eerder gemaakte filmpjes, net als het youtube-kanaal She’s Changing Lanes, verwijderd. Inderdaad, ik ben weer terug bij mijn eigen leest: bloggen. Dat vind ik nu eenmaal leuker dan vloggen. Mocht ik in de toekomst toch weer de behoefte te krijgen om een filmpje op te nemen, heb ik een rugzak vol adviezen en technische kennis waar ik op terug kan vallen.

Rest mij nog iedereen die de moeite heeft genomen de filmpjes te bekijken heel hartelijk te bedanken. You are the best!!

19 gedachten over “Schoenmaker blijf bij je leest”

 1. Ik ben ook pro-blog. Maar ik vond wel dat je het goed deed. Maar als monteren niet je hobby is, kan ik me zo voorstellen dat behoorlijk frustrerend is. En ik ben nu ook heel nieuwsgierig naar die kledinghangers.

  Like

  1. Ik denk dat ik het montagedeel eigenlijk het leukste van het bloggen vind. Alleen, niet met de uitgeklede edit-programma’s op mijn Chromebook. Een precisie knip maken op een schermpje van 5 bij 7 cm valt tegen. Een app geheugen wat na twee wijzigingen vol loopt en dan de app afsluit (waardoor je overnieuw moet beginnen) zet geen zoden aan de dijk. Net zo min als haperende muziek.
   En dan neem je een filmpje in één take op, hoef je er alleen muziek onder te zetten, blijkt het net iets langer dan 5 minuten en zal je het toch in tweeën moeten knippen om het überhaupt in de app om te lezen.
   Misschien tzt toch maar weer een echte laptop kopen. Of vloggen definitief loslaten.

   Like

 2. Gelukkig! 😀 Ik lees (jou) gewoon graag! (Ik had hier eerst staan: ik lees jou liever dan dat ik je zie en hoor, maar toen ik dat typte vond ik dat wel heel erg onaardig klinken, want zo bedoel ik het helemaal niet! Ik ben gewoon niet zo van de filmpjes!) Ben nu met Bentenge wel heel erg benieuwd naar die hangertjes 😉 En mens, wat een zalige kledingkast heb je! (Ik ben nog aan het bijkomen van de post over de walk-in-closet die een oud-collega van me in haar nieuwe huis heeft. Sodeju zeg… en dat heb ik bij haar post geschreven ook. Ik vermoed dat we straks geen vriendjes meer zijn op feestboek, zij en ik)

  Like

  1. Zalige kledingkast: omdat dit alles is wat ik aan kleding heb?
   Ik kan in ieder geval met recht zeggen: Ik heb niets om aan te trekken.

   Like

    1. Zeker wel. Al denk ik soms, iets nieuws zou leuk zijn. Maar ik heb niets nodig (niet echt) dus…. Ga ik niet op zoek maar trek iets uit de kast wat ik al een tijdje niet meer aan het gehad…

     Liked by 1 persoon

     1. Nou, inderdaad, zo doe ik het ook 😉 Mijn ‘dagelijkse’ kledingkast is 80 cm breed (hang), plus anderhalve lade a la Marie Kondo in een wat brede kast (ondergoed, T-shirts, leggings). Dat wisselt per seizoen enigszins. En dan nog blijkt dat van de vijf lange broeken die er hangen, ik er 2 nooit draag… En op de hems (laag zoldertje) hebben we ons ‘winkeltje’: goede spullen die we niet nodig hebben nu, maar over 10 of 20 jaar misschien wel…

      Like

      1. Hanggedeelte (+plank) = 95 cm. Tijdens het opruimen vond ik één broek waarvan ik het bestaan was vergeten. Die hangt nu in de kast en draait mee in het systeem (zondag meer daarover) maar zou volgend jaar wel eens naar een nieuwe eigenaar kunnen gaan, aangezien ik geen tuniekjes meer heb die er bij passen. First world problems.

       Liked by 1 persoon

 3. Dat van die leest geldt natuurlijk alleen voor schoenmakers. 😉
  Zelf zal ik niet snel een vlog maken. Voor mij is dat duidelijk iets anders. Toch kan je bijvoorbeeld best een blog aanvullen met een youtubefilmpje.

  Echte vlogs volg ik niet, behalve Pieter Derks, maar dat is meer een voorgelezen column.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik behoor toch wel binnen team bloggen, in ieder geval op persoonlijk vlak.
  Ik werk namelijk als animator en maak dus regelmatig filmpjes voor klanten, maar dat is vaak een commerciële opdracht.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat was een van de dingen die lastig is. Ik geloof niet in een blog en een vlog over hetzelfde onderwerp… Met gevolg dat of de één of de ander soms een stukje informatie zou missen.
   Het is goed zo. Ik ga wel een beetje rondklieren met filmpjes in mijn insta stories.

   Like

Reacties zijn gesloten.