Aan de wandel

Fort Sint Michiel

Lang voordat ik in Venlo ging wonen, hoorde ik voor het eerst iets over het kazerneterrein in Blerick. Het bleek één van de vele leegstaande kazernes in Nederland te zijn. Vanaf het moment dat ik in Venlo woon, hoor ik met enige regelmaat over de plannen die de gemeente Venlo met dit terrein heeft. Tot op heden blijven de plannen beperkt tot gratis parkeerruimte voor het winkelend publiek. Dacht ik. Tot ik over het powerwalken hoorde, en zag dat het vertrekpunt van de walk op het kazerneterrein ligt.

Enige dagen voor de powerwalk zelf, ging ik op zoek naar het vertrekpunt. Dat was snel gevonden. Wat ik toen ook ‘vond’ waren deels uitgegraven muren van Fort Sint Michiel. Mijn interesse was gewekt. Tot het begon te regenen en omdat ik soms een watje ben, ging ik naar huis. Wel met het voornemen op een later moment terug te komen.

Dat deed ik ook. Om te powerwalken. Ondanks een goed voornemen, bleef het (tot nu toe) bij die ene keer. Het fort bleef trekken, maar niet voldoende om over de brug naar rechts in plaats van naar links te wandelen. Tot van de week. Ik wandelde met een vriendin vanuit de stad mee tot aan haar, op het kazerne terrein geparkeerde auto en dacht, it’s now or never.

Enig gevoel voor dramatiek kan mij niet ontzegd worden, al zeg ik het zelf.

Als ze in Venlo iets doen, doen ze het goed. Niks een stukje van de muur blootleggen. Neen. Je kan een aardige wandeling naast en over (al is dat laatste volgens mij eigenlijk niet de bedoeling, maar soms ben ik burgerlijk ongehoorzaam) de in 2010 ontdekte en uitgegraven muur maken. Om wikipedia te citeren: In 2010 zijn er delen van het oude Fort Sint-Michiel blootgelegd, welke in goede staat verkeerden. De restanten gelden als uniek voor Nederland, omdat dit een van de weinige door de Spanjaarden gebouwde forten betreft op Nederlandse bodem. Vooral de gaafheid speelt daarbij een grote rol. Het unieke ligt volgens een archeologisch rapport juist in de zo compleet bewaarde gaafheid. Opmerkelijk zijn bovendien de romeinse vondsten in hetzelfde Blerick. Een dorpje met historische waarde. 

Het voelt als een leegstaande kazerne tussen/onder een bijna leegstaande kazerne. Dubbel historisch dus. Voor meer informatie over het fort verwijs ik graag naar wikipedia en naar websites van Stichting Ons Fort en Citadel Venlo.

13 gedachten over “Fort Sint Michiel”

 1. Dat fort moet blijven. A locatie of geen A locatie.
  Ook de Nederlandse taal moet blijven. Powerwalken mag van mij in de prullenbak. Tenslotte is het gewoon fors wandelen om het gewicht op orde te krijgen etc.

  Like

  1. Zonder powerwalken was ik nooit op het kazerneterrein aan de wandel gegaan, en had ik jullie niet over het fort kunnen vertellen.

   Like

 2. Ruïnes, overblijfselen van forten, kastelen, latrines (-: alles van vroeger vind ik de moeite waard. Ik was ook zeker een kijkje gaan nemen. Ik hoop dat alles behouden wordt!

  Like

  1. Het fort heeft een eigen stichting, dus dat komt wel goed. Bovendien is het een monument, dus daar kan de gemeente Venlo weinig tegen/mee doen.
   De kazerne heeft ook een status. Maar hoe beschermd die is, kan ik niet inschatten.

   Kinderen spelen tussen de overblijfselen van een eeuwenoud fort lijkt mij ook wel wat. Maar zal wel niet als veilig worden gezien. 😉

   Like

 3. Ik vind dat soort terreinen vaan erg fotogeniek, Als er geen bordje staat en het niet echt oud is, denk dat het wel prima is als je er overheen loopt.

  Like

 4. Elders lees ik veel gedoe en onenigheid over het Plakkaat van Verlatinghe (ook wel Acte van Verlatinghe).

  Maar ik lees en zie nu bij jou dat de Spaanse overheid ook mooie dingen heeft achtergelaten in ons land.

  Stille groet,

  Liked by 1 persoon

  1. Tegen de tijd dat het oud is geworden, wordt het allemaal mooi. Het is en blijft geschiedenis. En laten we wel zijn: de Romeinen waren ook overheersers en hoe blij zijn ‘we’ niet wanneer we iets uit hun tijdperk in (of boven) de grond ontdekken.

   Liked by 1 persoon

 5. Zo’n braakliggend terrein heeft wel wat. Sfeer en een zweem van het verleden. Van mij mag het zo blijven. Niet alles hoeft ontwikkeld te worden.
  Die kazernes zijn doorgaans prachtige gebouwen. Behouden, dus.

  Like

  1. Volgens mij ligt dat ook in de planning. Behouden dus. Maar braak laten liggen… Ben er bang voor.
   Het is een A-locatie. Vlak aan de Maas, op loopafstand van het centrum, station om de hoek…

   Een aantal geboouwen zijn nog in gebruik. Andere geven het idee dat zij nog in gebruik zijn, maar de ingegooide ramen, afgedekt met hout, zeggen iets anders…

   Liked by 1 persoon

 6. Wat een superleuke bestemming zeg, een wandelpad! Veel beter dan weer zo’n stomme parkeerplaats.

  Like

  1. Hoofdtekst iets aangepast. Eigenlijk is het geen wandelpad. De opgegraven muur is deels hersteld met ‘modern’ metselwerk, en de bovenkant is afgevlak en ‘gesealed’. Maar soms loopt het echte pad er zo dicht langs, dat ik met een kleine sprong op de muur terecht ben gekomen. Of dat mag, weet ik niet. Ik heb het gewoon gedaan.
   Op sommige punten was het heel erg voorzichtig zijn, omdat de muur daar deels was ingestort en dankzij regen en mos behoorlijk glad was. Maar op de muur heb je het beste zicht op de vorm van het fort en zie je alle hoeken beter..

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.