Werk zoeken anno nu

Inspiratiedag Werkzoekenden Peel en Maas

Als nieuwbakken lid van de Stuurgroep Ontmoetingsochtenden Werkzoekenden wist ik iets meer over het programma dan de overige deelnemers. Toch was de informatie die ik had redelijk abstract. Het klonk leuk en leerzaam, maar ik wist niet helemaal wat ik er echt van kon verwachten.

Na de opening door de dagvoorzitter, gevolgd door wat motiverende woorden uit de mond van Wim Hermans, Wethouder Jeugd, Participatie & Cultuur van de Gemeente Peel en Maas, was het tijd voor de workshop JUMP door Ineke Hurkmans. JUMP is een gesprekstechniek die door iedereen te leren is. JUMP draait om zelforganisatie, zelfbekrachtiging en het geven van oprechte aandacht aan de ander (en aan jezelf).

Na een korte inleiding door Ineke mochten wij onszelf verdelen in duo’s. Aan het verdelen waren twee restricties verbonden. Je mocht elkaar niet kennen, en je mocht aan aan het begin van de dag niet naast elkaar zitten. Daarna gingen we aan de slag met JUMP.

Om en om mochten we onderstaande 7 vragen beantwoorden. Hiervoor kregen we 2 minuten per persoon de tijd. Tijdens die 2 minuten mocht het luisterend oor slechts luisteren. Aansluitend aan die twee minuten mocht het luisterend oor slechts een compliment geven, de ander bedanken voor zijn/haar openheid, waardering uitspreken…. MAAR GEEN TIPS of ADVIES GEVEN EN AL HELEMAAL NIET HET GESPREK NAAR JE TOE TREKKEN. ‘Ik herken je verhaal want..’. ‘Toen ik in jouw situatie zat heb ik… ‘ of (nog erger), ‘Als ik ooit in jouw situatie terecht kom dan zou ik …. ‘.

In zeven sessies van 2 x 2 minuten beantwoorden wij de volgende vragen:

 1. Wat beloof je aan jezelf?
 2. Waar ben je trots op?
 3. Vertel wie jij nu bent.
 4. Waar wil je naar toe?
 5. Tips & adviezen
 6. Wat is jouw besluit?
 7. Waar ben je nu dankbaar voor? (plenair)

Gezien de melding tijdens het inleidende praatje, ‘stop met het geven van ongevraagde tips en adviezen’ voelde vraag vijf bijzonder. Totdat we de hele opdracht hoorden. Van stoel wisselen en beginnen met de zin ‘Mijn naam is (de naam van de ander) en mijn advies voor mijzelf is..’

Twee minuten ononderbroken over jezelf praten, voelt vreemd. Twee minuten luisteren, in de wetenschap dat je niks mag zeggen, en ook aansluitend niet op het verhaal van de ander mag reageren, voelt net zo vreemd. Ik merkte, en hoorde dat van meerdere mensen, dat je anders gaat luisteren. Niet meer bezig bent met het in gedachten formuleren van een reactie. Dat is ook helemaal niet nodig. Jij, ik, eigenlijk wij allemaal, kennen diep van binnen het antwoord op de eigen vragen wel. Het is soms alleen lastig (moeilijk, beangstigend) om toe te geven.

Als antwoord op vraag zeven mocht iedereen zijn/haar besluit met de groep delen. Een feest van herkenning. Per besluit werd een groep gevormd en was er even tijd om over het gezamenlijke besluit te praten. Toen was het tijd voor een laatste opdracht. Iedereen die een adviesvraag had voor één van de andere aanwezigen, mocht deze vraag gaan stellen. De ander mocht alleen geen antwoord geven. Alleen maar vragen, ‘Wat denk je zelf?’

Weer werd duidelijk, dat mensen in veel gevallen het antwoord op die soms zo onmogelijk lijkende eigen vraag echt wel weten, en aan het eind van een ochtendje jumpen ook de moed hadden verzameld, zichzelf te antwoorden. Een top resultaat.

Na een voortreffelijke lunch was het tijd voor het middagprogramma. Vooraf had iedereen kunnen kiezen uit tweemaal vier workshops. Er was ruimte voor iets creatiefs, iets ontspannends, iets actiefs en een combinatie-workshop. Tijdens de creatieve workshops werden mensen op speelse wijze uit hun comfort zone ‘gelokt’. Ontspannen was een yogasessie. Actief was een wandeling onder begeleiding van een vitaliteitscoach en de deelnemers aan de combinatie-workshop gingen heel creatief met verse groente en fruit aan de slag om een heerlijk hapje voor tijdens de dagafsluiting te fabriceren.

Tegen vijf uur zat het programma erop, en was het tijd om afscheid te nemen van nieuwe kennissen en oude bekenden. Wat mij betreft met recht een inspirerende en energiegevende dag. Afgaande op de bedankjes van menig deelnemer, dachten velen er net zo over.

Ik ben benieuwd wat wij volgend jaar gaan bedenken. 😉

8 gedachten over “Inspiratiedag Werkzoekenden Peel en Maas”

 1. In eerste instantie dacht ik ‘Ohhh, dat zou zo niks voor mij zijn!’ Maar ik vond het wel heel interessant eigenlijk. Goed dat je naar die bijeenkomsten gaat!

  Liked by 1 persoon

 2. Het lijkt op de esoterische bijeenkomsten van onze parapsychologische club waar ik indertijd lid van was. Daar was de verhouding vrouw – man ook scheef. Men dacht toen: vrouwen staan open, durven zich kwetsbaar op te stellen, mannen zijn praktisch, houden niet bezig van ‘zweverige gedoe.’ En ze gaan zich zich zeker niet blootgeven in zo’n sessie.
  Jammer want zo’n dag kan toch voor heel wat zelfinzicht zorgen.
  Goed initiatief dus. Nu die banen nog.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik herken de verhouding man/vrouw van meer plaatsen. Wandelingen om mensen te leren kennen, internetforum voor alleenstaande ouders etc etc etc..

   Like

  1. Er waren meer dan drie mannen, maar de verhoudingen lagen behoorlijk scheef. Dat is tijdens de Ontmoetingsochtenden en Walk & Talks vaak ook zo.
   De reden weet ik niet.Ik heb wel een vermoeden, maar dat is invullen voor een ander.
   Gelukkig waren de aanwezige mannen net zo enthousiast en blij met het resultaat als de vrouwen.

   Like

Reacties zijn gesloten.