Lifestyle

Regionaal culinair

Ik shop mijn groente en fruit al een tijdje zo veel mogelijk plasticloos. Soms ben ik wat duurder uit, meestal is de keus beperkt. ‘Ik zou willen dat…,’ zei ik tegen een vriendin en zij zei, ‘Kom zaterdag met mij mee naar Tante Thea. In haar winkel gaat een wereld voor je open’. 

Ik ging mee, en inderdaad, er ging een wereld voor mij open.

Tante Thea, geen familie, heeft een groente- en fruitwinkel in het buitengebied van Venlo. Bijna alle etenswaar die in haar winkel ligt, komt uit de regio. Aardappelen uit Kessel, bonen uit Baarlo, spitskool en prei uit Grubbenvorst. 

Bij mijn eerste bezoek ging ik los. Appels, witlof, aardappelen, snijbonen, andijvie, bloemkool, lente ui. Allemaal uit de regio. Allemaal spotgoedkoop. Dat laatste was de reden waarom ik toch een 3,5 kilo zak aardappelen kocht. ‘Krijg ik het niet verwerkt, jammer dan,’ dacht ik. Niet erg duurzaam.

Misschien komt het doordat die aardappelen uit kleigrond komen, waar ik wel eens overheen gewandeld ben. Op velden hebben gestaan, waar ik wel eens langsrijd. Wat het ook is, terwijl ik mijn weekmenu samenstelde, kwamen er allemaal oud-Hollandse gerechten in mij op. Binnen vijf dagen waren de aardappelen, en alle groenten op. Binnen een week haalde ik nieuwe voorraad. 

Waarschijnlijk  is het een fase.

Zoveel aardappelen eten, dat ga ik nooit volhouden. Om over de seizoensgroenten nog maar te zwijgen. Ik ben van de risotto’s, curry’s en Mexicaanse gerechten. Maar toch… Toch is het wel lekker, dat regionaal culinair bezig zijn. Nu alleen nog een goed evenwicht vinden tussen aardappelen en geen aardappelen. 

Eén klein minpuntje

Ik moet er aan denken om mijn herbruikbare groente- en fruitzakjes mee te nemen. Tante Thea mag dan alles onverpakt in de kratten hebben liggen… zodra je vier losse appels of een krop andijvie op de toonbank neerlegt, verdwijnen die in een plastic zak.

12 gedachten over “Regionaal culinair”

 1. Hm, dat deed ik vroeger toen ik in Breda woonde ook. Hier op het platteland zal toch ook wel een tante Thea zijn? Zal eens gaan zoeken.

  Like

 2. Herkenbaar zo’n groentenwinkel. heb hier in de buurt jarenlang bij zo’n winkel mijn groenten en fruit gehaald. sinds koken echter meer mijn hobby is, moet ik zeggen dat ze vaak net dat wat ik nodig heb niet in huis hebben, dus dan is de gang naar de supermarkt toch weer sneller gemaakt.

  Like

 3. Plastic verpakking? Hoe ging dat vroeger, dacht ik toen ik dit stukje las. In een papieren zak. En de aardappelen gingen los in een boodschappentas waarin op de bodem een krant lag. Die tas moest elke dag worden uitgeschud.
  Rijst en bonen,bloem en noem maar op, gingen ook in een papieren zak. Dranken gingen in flessen (minpuntje: die zijn zwaar). Maar als je even teruggrijpt op de tijd waarop het allemaal nog in harmonie met de natuur ging kom je die dingen tegen. Moet nu ook nog kunnen. Tenslotte is onze maag de afgelopen 50 jaar niet ZO significant gegroeid toch?

  Overigens. Sorry voor mijn lange absentie. Er is veel gebeurd. Momenteel blogje over Ria van riasblog van wie ik gisteren afscheid heb moeten nemen omdat haar lichaam op is. En een tekst in de welkomsttekst over Melody die in het ziekenhuis ligt.’t Zijn droeve dagen.

  Like

 4. Het klinkt ook zo gezellig dat ‘tante Thea’. Alleen daarom zou ik er al heen willen : )

  Like

  1. Dat is ook mijn fiets criterium. Ben nu dus al tweemaal met de auto gegaan. Samen met vriendin en ik heb geleerd dat carpoolen minder erg is dan alleen in een auto zitten 😉

   Like

  1. Voor een aantal dingen volgens mij wel… Maar niet voor alles.
   Gelukkig ga ik heel secuur om met gekregen plastic zakken. Dat zijn perfecte restafval zakken.

   Like

Reacties zijn gesloten.