Koffietijd

Het lijkt de belastingdienst wel…

Zonder enige treinervaring werd ik in 1980 treinstudent. Tien maal een traject maandkaart was goedkoper dan een jaartraject kaart, dus elke maand kocht ik een nieuw abonnement. Easy peasy. Eenmaal klaar met studeren bleef ik treinen. Avond- en weekendretour waren favoriet. Op- en neer voor de prijs van een enkele reis. Tel uit uw winst.

De NS gooide het ene na het andere voordelige kaartje in de prullenbak maar ach, zo vaak reisde ik nu ook weer niet per trein. Toch ging ik Joost-mag-weten-wanneer over tot de aanschaf van een Daluren abonnement. Na 9 uur reizen met 40% korting. Jaarlijkse kosten om en de nabij €70. Omdat ik dat abonnement nooit terugverdiende, en ik meestal in het weekend (= één groot daluur) reis, veranderde ik dit abonnement een paar jaar geleden naar Daluren voordeel. Voor €50 met 40% korting reizen buiten de spits.

In 2018 kwam ik tot de conclusie dat ik nog steeds de NS aan het sponsoren was. Zelfs die €50 ‘verdiende’ ik niet terug. Ik nam contact op met de NS om mijn abonnement op te zeggen. ‘Maar waarom dan?’ vroeg de dame aan de andere kant van de lijn. Lang verhaal kort, ik kreeg het aanbod mijn abonnement te verlengen voor €29.

Tijdens het gesprek realiseerde ik mij ineens dat ik het komende jaar 9 maal met de trein naar Eindhoven moest, en dat 40% korting niet te versmaden is, dus ik nam het aanbod aan. Voor het eerst in jaren heb ik het abonnement ruimschoots terugverdiend. Sterker nog, ik zou zelfs het dure abonnement terugverdiend hebben.

Ondertussen is het treinreizen voor mij weer grotendeels tot stilstand gekomen. En kost het verlengen van het abonnement mij wederom €50. Iets wat ik er nu beslist niet meer uithaal. Met veel interesse nam ik het NS-Flex abonnement onder de loep. Te verkrijgen in twee varianten. Met en zonder abonnement. Ik besloot voor zonder te gaan. Eenmalige kosten €10, en maandelijks de optie een abonnement voor een reisproduct te nemen. Reis ik in het weekend, dan kost het mij die maand €2 om 40% korting te krijgen. Ga ik door de week, buiten de spits op stap, kost mij die maand €5 om 40% korting te krijgen. Opwaarderen naar eerste klas kan tot 15 minuten na vertrek van het station, betalen doe je achteraf.

Ik moet er alleen aan denken het gekozen abonnement telkens uit en aan te zetten. Maar hé, als ik geld kan besparen, heb ik een prima geheugen.

Ik besloot met overstappen te wachten tot mijn huidige abonnement (bijna) afloopt. Dat gebeurt op 21 oktober. Zonder stopzetten wordt het abonnement automatisch verlengd. Ik vond 1 oktober wel een mooie datum om mijn Daluren-voordeel abonnement om te zetten naar een Flex basis zonder abonnement abonnement. Wat mij niet lukte. Dus klom ik in de telefoon. De vorige keer was het daarmee ook goed gekomen.

Het duurde even, maar toen had ik een aardige meneer aan de lijn. Na de check of ik ben wie ik zei te zijn, en de controle van mijn gegevens, stelde ik mijn vraag. Klopt het dat ik per maand een ander of zelfs geen abonnement kan kiezen bij een Flex basis abonnement. Dat had ik goed begrepen. Mooi, zei ik, dan wil ik mijn abonnement aanpassen naar Flex basis zonder abonnement.

‘Ik ga het voor u regelen,’ zei hij. ‘Vindt u het goed dat ik u even in de wacht zet?’ Ik vond het prima. Binnen twee minuten werd ik uit de wacht gehaald. De boodschap was teleurstellend. ‘Ik kan dit niet veranderen voor u. Dat moet u zelf doen. Op 21 oktober. Dan belt u om uw huidige abonnement stop te laten zetten, en dan kunt u online een Flex abonnement afsluiten.’

Ik was flabbergasted. De NS begint steeds meer op de belastingdienst te lijken.

Leuker kunnen we het niet maken. Om over makkelijker nog maar te zwijgen!

Wordt vervolgd, dan maar.

29 gedachten over “Het lijkt de belastingdienst wel…”

  1. Ik blijf het proberen. Goede tip van Hanss gehad.
   Lukt het niet, zeg ik mijn abonnement op, en ga pas over tot de aanschaf van Flex wanneer ik met de trein weg ga.

   Jaja, ik ben niet voor één gat te vangen.

   Like

 1. Haha! Erg, he? Ik heb NS Flex zonder abonnement en ik ben er heel blij mee. Alleen al omdat je niet steeds op hoeft te laden. Met de NS zelf ben ik ook best tevreden. Ik reis elke dag met de trein en meestal gaat het goed. Maar soms gebeuren er hele vreemde dingen…. De (spoor)wegen van de NS zijn ondoorgrondelijk.

  Like

  1. Opladen doe ik sowieso niet. Gaat automatisch.
   Op zich doen ze het niet slecht, maar elke keer wanneer ik een ander abonnement wil, dan levert dat een hoop geneuzel op. Alsof er een * achter mijn naam staat met de opmerking: nu even klieren, dan krijgen we gratis publici…
   Shit…
   Ik heb ze door.

   Like

  1. Ik had liever gehad dat hij had gezegd, ik weet het niet, ik zoek het uit. Dit soort behulpzaamheid kan ik niets mee. Blij gemaakt met een dooie mus.
   Maar mijn email adres heeft hij wel goed gewijzigd. Alleen jammer dat de enquete met vragen over zijn handelen, op het oude mailadres binnenkwam.
   Leuker… etc…

   Like

 2. Ik vind het maar ingewikkeld geworden, dat hele abonnementen systeem met alle variaties. Sterker nog, ik kan jou al niet eens volgen met alle varianten, voorwaarden en kosten.
  Daarbij, zit ik altijd klem in de poortjes, kies ik verkeerde perrons en heb ik heimwee naar de loketten waar ik gewoon mijn kaartje kon kopen.
  En ja, ik weet het, nu klink ik als een ouwe l*l…of gewoon wereldvreemd, dat kan ook ;-).

  Like

  1. Elke keer wanneer ik een station binnenloop, zeker station Eindhoven, waar mijn treinleven ooit begon, denk ik hetzelfde. Ja, het is makkelijk dat ik even swipe en in kan stappen (scheelt wachttijden) maar het is er allemaal niet vriendelijker of makkelijker op geworden.

   Like

 3. Ik heb het abonnement alweer erg lang geleden opgezegd. Het enige wat ik miste was de Spoor en daar heb ik een fijne deal met Karel voor gesloten. Die stuurt hem op en de verzendkosten die ik betaal zijn zoveel goedkoper dan het abonnement;)

  Liked by 1 persoon

   1. Spoor heb ik een jaar of 5 terug gestopt. Er staan vooral dingen in waar ik een hekel aan heb, zoals veel te dure hotels. Kan niet goed zijn voor m’n ecologische voetafdruk.

    Like

 4. Ik heb zo’n dalurenkaart van 50 euro en had ook moeite om die er uit te halen. Dwz bij een verderwegbestemming kocht ik een dagkaartje van het Kruitvat, Blokker of de Hema en dat was goedkoper. Wel heb ik ‘m altijd gehouden voor het gemak dat ie zelf oplaadt. Ik gebruik ‘m ook af en toe in de bus. Tegenwoordig (als 60plusser) mag ik er 7 vrijtreinendagen bijkopen voor 25 euro. Dat is nog een stuk goedkoper dan de kaartjes van het Kruidvat. Nu haal ik ‘m er ruim uit. Toch zit ik er niet zo mee. Ik heb nooit geld gestoken in een auto, zelfs niet in een rijbewijs. Het meeste doe ik op de fiets en die zit bij mij al jaren onder de 1 cent per kilometer.

  Like

 5. Pff… Ik heb na mijn afstuderen heel wat jaren het Dalvoordeel-abo gehad voor 29 euro omdat ik het systeem doorhad: elke keer melden dat je wil opzeggen, en dan kreeg je die aanbieding weer…

  Inmiddels helemaal geen abo meer omdat ik met fulltime werken echt te weinig met de trein ga. En vanuit Roermond is bijna elk reisje in het weekend goedkoper met een dagkaart van 14-20 euro dan de reis met 40% korting.

  Like

  1. Dat laatste klopt. Venlo – Eindhoven, Venlo – Roermond, dat zijn de reisjes die met 40% voordeliger zijn dan met dagkaart. Ik heb alleen nooit zin om uit te zoeken waar en wanneer ik kaarten kan kopen.

   Like

     1. ok,ok. het kan ook online:
      https://www.ns.nl/spoordeelwinkel/uitjes/landelijkedeal-2eklas.html
      In allerlei variaties te krijgen, ook geschikt om weer eens deze kant op te komen 🙂

      Overigens: ik had een beetje hetzelfde dilemma als jij. Heb gekozen om 3 weken voor afloop mijn Daluren abo om te zetten naar Flex-Dal (5 euro). Die kun je dan een maand later omzetten naar Flex niks ( 0 euro) dat spaart dan de 10 euro administratiekosten uit. En je hebt nog een maand 40% korting.
      Ik ben geen Zeeuw, maar wel zuunig 😉

      Like

Reacties zijn welkom, dus roept u maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.