Persoonlijk

Aan de wilgen..

Zeventien jaar geleden kreeg ik de diagnose fibromyalgie. Een diagnose waar je eigenlijk niets mee kunt. Het betekent vooral dat je de 100.000 andere dingen die pijn in spieren en gewrichten veroorzaken, al dan niet in combinatie met chronische vermoeidheid, niet hebt. Leer er maar mee leven, zei de reumatoloog die de diagnose stelde. Wat hem betreft was ik uitbehandeld en moest ik mijzelf maar zien te redden.

Gelukkig kreeg ik daarbij hulp. Van een mensendieck therapeut, diverse huis- & bedrijfsartsen, meerdere leidinggevende, fitnessinstructeur, collega’s en vrienden. Langzaam maar zeker brokkelde de diagnose af. Door regelmatig te bewegen, mijn spieren soepel te houden, en te versterken, werd de pijn beter hanteerbaar. Een deel van mijn chronische vermoeidheid vond haar oorsprong in een vitamine D3 gebrek. De dicloflenac deed haar intrede in mijn leven waardoor de pijn nog iets verder richting de achtergrond verdween. Dankzij een glutenvrij dieet is mijn spastische darm tot rust gekomen.

Dankzij die opwaartse spiraal durfde ik het een aantal jaar geleden aan om op eigen houtje, samenmet Evi, te starten met hardlopen. Gewoon om te zien of ik dat kon en of ik het leuk vond. Na een maandje heel voorzichtig oefenen, en nooit langer dan 10 minuten bezig zijn, ging ik in overleg met zowel therapeut als fitnessinstructeur. Beide kwamen met hetzelfde advies. Ga trainen met Evi, en doe, in plaats van een week, een maand over een les. Dat bleek te werken, al bleef ik wel blessuregevoelig.

Ik stelde een doel: volgend jaar bij een hardloopwedstrijd de 5k lopen. Ik deed er twee jaar over, maar liep de 5k tijdens een hardloopwedstrijd. Ik werd tweede in mijn leeftijdscategorie. En laatste. Om alles in perspectief te zetten. In de aanloop naar de wedstrijd heb ik driemaal de 5k in één keer gerend. Tijdens de wedstrijd heb ik tweemaal een wandelpauze in moeten lassen. Ondanks dat voelde ik mij een winnaar. Tenslotte weet ik waar ik vandaan kom.

Ondertussen ben ik een aantal jaar verder. Hoewel ik sinds die wedstrijd met enige regelmaat het hardlopen weer heb opgepakt, heb ik het net zo vaak weer neergelegd. De laatste keer dat ik gerend heb, was augustus vorig jaar. Ik maakte een rustig opbouwend schema, maar het bleef bij één keer rennen. Daarna had mijn lijf een week tijd nodig om bij te komen. Moest de hoeveelheid pijnstillers flink omhoog. Tot de maximale dossering.

Vrijdag reageerde Nicole op mijn blog over wandelen. Dat éen van haar zorgen was dat zij haar gewoonte elke dag te gaan hardlopen, kwijt zou raken. Ik wilde reageren dat het tijd werd het hardlopen weer op te pakken. Dat ik dat mistte.

Toen drong het tot mij door dat dat een leugen was. Ik mis het hardlopen niet. Ik mis de constante pijn in enkels, knieën en heupen niet. Ik mis het ophogen van de pijnmedicatie, omdat het leven anders heel erg niet leuk was, niet. Ik mis het rondlopen met een rode boei niet. Het hijgen, puffen en zweten: ik mis het niet.

En drong het tot mij door: zelfs mijn interne competitiedrang mist het hardlopen niet. Ik kan met een gerust hart mijn hardloopschoenen aan de wilgen hangen.

26 gedachten over “Aan de wilgen..”

 1. Groot gelijk! Hang ze maar in de wilgen. Hier is nog een plekje. Naast de mijne.

  Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het écht niet leuk vind. Het was meer de kick. Dat ik dat kon. En nu is sowieso alles anders. Lange werkdagen, mantelzorg. Mijn hardloopschoenen hangen prima daar.

  Maar hé! Wel grote klasse dat je het gedaan hebt! Ik ben fier op u.

  Like

 2. Elke keer weer las ik vol bewondering over jouw hardloop avonturen. Ondanks je klachten deed je het toch maar mooi. Echter vind ik het heel begrijpelijk dat je nu hebt besloten om ermee te stoppen. Het is belangrijk om in beweging te blijven, maar wel tot op een haalbare hoogte.

  Liked by 1 persoon

 3. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij waarom we dingen doen, of we ze nog wel leuk vinden, en jij vindt hardlopen dus niet meer leuk, prima …….. er is een tijd van komen en van gaan. Gewoon lekker blijven wandelen.

  Like

 4. Ik heb je al die jaren gevolgd. Het is en blijft lastig om iets jaar na jaar vol te houden als je daarna altijd met pijn zit. Ik kan niet hardlopen, vind ik niet erg. Ik fiets niet meer, alleen op mijn kleine met-de-benen-bij-de-grond-fietsje in mijn woonplaats, prima! Maar ik was ook nooit dol op wandelen… dus dat doe ik ook niet vaak en dat zou ik eigenlijk wel moeten doen, want nu beweeg is dus veel te weinig. Gelukkig (nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen) heb ik wel een trap in huis, die ik toch wel een flink aantal keren op een dag op en af loop… Hang jij die loopschoenen (weet nog dat je ze kocht 😉 ) maar aan de wilgen hoor! Jezelf pijnigen is niet leuk!

  Like

  1. Wel blijven bewegen Regenboogje… Anders roest je vast. (Maar dat je het fietsen los laat, snap ik.Net zoals jij snapt waarom ik het hardlopen loslaat..(.
   Ja, die schoenen. Die waren echt versleten. Dat dan weer wel.

   Liked by 1 persoon

   1. Ik weet het… ook ivm diabetes. Ik neem me ook steeds voor om na het eten een blokje om te gaan. Maar dat lijkt gewoon niet te lukken. Misschien een andere tijd kiezen… Ik hield nooit van sport. Vroeger al niet. Dus heb nooit veel gedaan, steeds van die fases, veel gedanst, dat vond ik heerlijk, wielrennen, hardlopen (geen enkels voor, altijd zwikken) wandelen met buurvrouw (last van mijn knieën). Sportschool.. geen discipline voor. Daar bewonder ik jou altijd om of moet ik nu zeggen bewonderde? Ik had wel een loopband willen hebben, maar teveel last van mijn klutsknieën.. nou ja gewoon drama wat dat betreft… 😟

    Like

    1. Hometrainer? Mrs T zweert daarbij.
     Als je hem bij de TV zet, national geographic aan, fiets je zo tussen de wilde dieren door. (Ik roep ook maar iets, ik vind er geen ruk aan, fietsen (of hardlopen) zonder vooruit te komen.

     Like

 5. Dit klinkt als een wijs besluit, toch? Hardlopen moet je veel meer opleveren dan wat jij allemaal omschrijft. Dan past het gewoon niet (meer) bij jou. Ook prima. Maar pas als je het hardop zegt, het gelooft en er vierkant achter staat, kun je het pas echt afsluiten. Lekker blijven wandelen en fietsen!

  Like

  1. Het hardop zeggen heeft de ruimte gegeven om het te accepteren.
   En waarom ik zo traag reageer: ik heb je net uit mijn spambox gevist. Tsss.. Stom spamfilter.

   Liked by 1 persoon

 6. Ik vind er niks aan, hardlopen. Vroeger heb ik veel getennist; daar loop je wat af maar met een doel!. Ik wandel of fiets als ik beweging wil. Ik weet niet eens of hardlopen voor iedereen goed is. Een bijkomstigheidje: mijn grootouders en mijn moeder zijn oud geworden; ik heb ze nooit zien hardlopen!

  Like

 7. Hardlopen is fijn, maar als je daarna dagenlang moet bijkomen, dan is het niet meer zo leuk. Dan moet je het echt wel heel erg graag willen. Ik denk dat het inderdaad verstandiger is om het gewoon bij wandelen te houden.

  Liked by 1 persoon

 8. Verder dan wandelen kom ik niet. De reumatologe stelde bij mij dat ik alle symptomen van fibromyalgie heb maar ze vond mijn geestestoestand te goed. 🤔 Ik blijf dus gewoon thuis zonder ziekteuitkering.

  Like

  1. Bijzondere redenatie. In plaats van dat de reumatoloog blij is dat je niet bij de pakken neer gaat zitten en een depressie inschiet…
   Helaas heeft het UWV fibro nog steeds niet erkent, dus niemand met (alleen) die ziekte krijgt een ziekte uitkering.

   Like

 9. Hang ze maar naast de mijnen in de wilgen 🙂 Ooit dacht ik ook dat hardlopen iets voor mij was. Iedereen liep hard, dus waarom ik niet ook. De lessen bij Start-to-Run vond ik nog wel te doen, maar het echte werk en het oefenen: blegh. Ik kreeg ook nog eens diverse klachten. Dus: mijn hardloopschoenen gebruik ik voor alles behalve voor hardlopen 🙂

  Like

  1. Ik vind hardlopen leuk, maar het effect op mijn lijf niet. Ik heb het gedaan, mijn doel bereikt, bewezen dat ik het kon… EN nu heb ik het met veel vreugde losgelaten..

   Like

 10. Goed dat het beter met je gaat. Zelf denk ik dat bewegen belangrijker is dan sporten. Stevig doorlopen is mijn geval ook handiger dan hardlopen. D3 slik ik dagelijks vanwege botontkalking. Denk nog altijd dat dat de reden is dat ik sinds die tijd geen enkel haaruitval constateer.

  Like

Reacties zijn gesloten.