Loopbaan

Vacature gestuntel

Door omstandigheden zie ik momenteel heel wat vacatures voorbij komen, en wat mij opvalt is dat er textueel behoorlijk gestunteld wordt op vacature gebied. Dat is natuurlijk geen visitekaartje voor een bedrijf, al besef ik dat lang niet iedereen de ‘fouten’ op zal merken. Ik dus wel want dingen opmerken zit mij in  het bloed.

Een van de meest voorkomende ‘fouten’ is het hergebruiken van een vacature sjabloon en vergeten het document onder de nieuwe functietitel op te slaan. Dan heet de functie in de vacature Medewerker Personeel en Organisatie en staat er in de link op internet homepage/vacatures/medewerker financiële administratie. Aangezien heel veel vacaturesites vacatures middels een scriptje binnenharken, en daar dan de functiebenaming uit het adres gebruikt wordt, mis je als werkzoekende op die manier (mogelijk) geschikte vacatures. Ik heb namelijk geen aspiratie om medewerker financiële administratie te worden, open de betreffende vacature dus niet (in ieder geval lang niet altijd), en mis zo een HR vacature. Erger nog: de betreffende HR afdeling mist mij. 

Verder valt het mij op dat er maar weinig vacatures qua spelling en/of grammatica foutloos zijn. Zeker wanneer van de sollicitant de kernvaardigheden ‘accuraat’ en ‘foutloos Nederlands kunnen schrijven’ worden gevraagd. Ik krijg dan de neiging om de fouten te verbeteren en de aangepaste vacaturetekst als motivatiebrief te retourneren. Tot op heden heb ik dat, om twee redenen, niet gedaan. Ten eerste ga ik zelf ook wel eens grammaticaal en spellingsgewijs de mist in, en ten tweede waren de betreffende functies het vaak net niet. Of beter gezegd, helemaal niet

Het laatste gestuntel wat ik in deze blogpost wil benoemen ligt in het verlengde van de eerste fout. In dit geval wordt de vacaturetekst opgeslagen zonder dat er een naam aan het document wordt gegeven. De diverse word.programma’s geven dan het eerste woord, of de eerste paar woorden, als naam mee.

Zo las ik van de week de vacaturetitel Medewerker met vorkheftruck. Ik ga ervan uit (ik heb de vacature niet geopend) dat het adverterende bedrijf iemand zoekt met het diploma vorkheftruck chauffeur. Wat ik lees, want mijn duim en fantasiemaken op zo’n moment overuren, is dat het bedrijf iemand zoekt die in bezit is van een vorkheftruck. Iets wat volgens mij niet zo gek vaak voor zal komen. 

Ik hoef in ieder geval niet te schrijven. Ik heb wel vorken in huis, maar geen vorkheftruck. 😉

18 gedachten over “Vacature gestuntel

 1. Ik vind het altijd erg slordig. Maar het is ook heel raar hoe je brein soms zo’n fout gewoon niet ziet. Mijn collega’s schrijven rapportages (en lezen die dus zelf na). Daarna leest een andere adviseur het rapport. En dan ik nog eens. En dan haal ik er toch weer fouten uit.

  Like

  1. Wanneer ik tekst inhoudelijk beoordeel lees ik met een andere ‘bril’ dan wanneer ik op het taalgebruik let. Die andere bril maakt dat ik echt opvallende taalfouten wel zie, maar daar ben ik dan minder op gefocust. En vice versa.

   Like

 2. Soms irritant, soms grappig, die fouten. Maar ja als je niet geoefend bent (of te weinig geoefend hebt), gebeurt dat. Ik zie vooral in kranten vaak fouten. En op blogs. Ook op mijn blog. Gelukkig is er dan meestal een oplettende lezer zo vriendelijk mij er op te wijzen

  Like

  1. Ik had in dit blog een foutje gemaakt. Kreeg via LinkedIn (waar ik de ‘loopbaan’- exemplaren vaak ook deel) een privé berichtje. Het duurde even voordat het kwartje viel.Iets met het onderwerp van de zin waardoor de werkwoordsvervoeging fout zat.
   Ik schrijf ook niet foutloos. Ik probeer dat wel, maar het gaat het mis. Toen ik net met Changing Lanes begon, stonden er een aantal terugkerende grammaticafouten in. Een lieve lezers heeft wat correcties doorgezet, ik heb de regels er nog eens op nageslagen, en nu gaat het een stuk beter.

   Like

 3. Tijdens de afgelopen crisis kon je ook leuke lijstjes maken van de meest waanzinnige eisen die aan sollicitanten werden gesteld. Gelukkig zijn werkgevers inmiddels een beetje bijgedraaid.

  Like

  1. Nou,, ik zie nog wel vacatures voorbij komen waarvan ik denk, wow, wie kan aan al die eisen voldoen, en hoe krijg je al die werkzaamheden in een 24-urige werkweek gepropt. En hoezo is een fulltime salaris wat onder het minimumloon uitkomt marktconform voor wie dan ook.

   Like

Reacties zijn welkom, dus roept u maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.