Koffietijd

Visjes!

Ik weet dat er vissen in de Maas wonen. Tijdens hele warme zomers zie ik wel eens dode exemplaren drijven en, hoewel ik vissen nauwelijks sport kan noemen, al die sportvissers zouden niet week in week uit hun stoeltje langs de Maas neerzetten, en hun hengeltje uitgooien, als er niets te vangen viel. Bovendien weet ik uit betrouwbare bron (Me, Myself & I en de maximale dosis Tramadol) dat het Monster van Loch Ness samen met haar kinderen de zomervakantie van 2013 in de Maas bij Venlo door heeft gebracht. Nessie en haar kinderen zouden echt deze kant niet op zijn komen zwemmen, als er geen all inclusive buffet te vinden was.

In al die jaren dat ik langs de Maas wandel heb ik nog nooit een vis zien zwemmen. Ook niet in het kleine beekje, of in de kanovijver. Dat laatste heeft mij altijd wat verbaasd. Want die blauwe reiger zit daar natuurlijk niet voor niets met enige regelmaat uit te kijken over het water!

Na tijdens de zoveelste Maaswandeling de diverse inhammen goed bestudeerd te hebben op aanwezigheid van vis, gaf ik de moed op en wandelde richting de kanovijver. Tijdens de fotowandeling voor Maand na Maas 9 had ik daar bulldozers zien staan en hoewel ik niet nieuwsgierig ben, wil ik wel graag alles weten.  Van een afstandje had ik al gezien dat er flink wat struiken verdwenen waren, maar wat er verder allemaal was gedaan?

Er bleek een kunstmatig dammetje te zijn aangelegd. Waarom? Beats me. Terwijl ik de kaalslag in ogenschouw nam hoorde ik een kikker brullen en zag iets het riet inspringen. In de hoop de kikker te kunnen zien liep ik door tot aan de waterkant en bleef stilstaan.  Ineens zag ik iets in het water bewegen. Twee schimmen. Eentje donker, eentje licht.

Ik heb mijn visjes gevonden. Twee (misschien wel meer) koi-karpers. UItgezet als onderdeel van de doorgevoerde wijzigingen, of illegaal gedumpt. Wie zal het zeggen. Ik wens de blauwe reiger veel succes. Dit gevecht gaat-ie volgens mij niet winnen.

 

9 gedachten over “Visjes!”

  1. Nope. Maar ik weet dat mensen soms met die beesten in hun maag zitten wanneer de vijver gedempt wordt.
   Een collega vertelde dat iemand bij hen in de beek vier schildpadden heeft gedumpt. Die liggen bij mooi weer te zonnebaden op een omgevallen boomstam.
   Mensen zijn soms rare wezens.

   Like

  1. Yup. Dat de trappen bewogen vond ik nog wel oké, maar nadat ik Nessie en haar kinderen had gezien ben ik acuut gestopt. Wat achteraf bezien goed was, want in diezelfde week werd mijn vader dusdanig ziek dat ik heel wat keren in de auto moest stappen om naar Eindhoven te rijden. Dat lukte met hernia, zonder tramadol, op adrenaline nog best aardig.

   Like

 1. Zo, die Nessie is dan wel op een bijzondere manier afgereisd naar Venlo. Teleportatie lijkt me nog het meest waarschijnlijk…

  Hier in de buurt heb je meerdere visvijvers. Bij eentje trok Sproet laatst wel heel fanatiek naar de bosjes… waar meerdere dode vissen bleken te liggen 😦

  Like

  1. Zo’n voormalig dinosaurus heeft natuurlijk gewoon pootjes en de bergen rond Loch Ness zijn best duister dus…

   Like

Reacties zijn gesloten.