Het volgen van blogs

Blogger is misschien niet het meest flitsende blog platform, en op blogspot blogs reageren is een crime, maar het heeft wel de beste feature om blogs te volgen, de zogenaamde blogroll widget. De blogroll van Blogger is een dynamisch overzicht en wordt gesorteerd op het meest recent bijgewerkte blog. Een perfecte optie om blogs te volgen dus.

Binnen WordPress bestaat wel een widget om alle blogs die je volgt te linken, en zichtbaar te maken op je site, maar dat overzicht is zo statisch als het maar zijn kan. Leuk om je lezers te laten zien waar jij allemaal leest, maar niet echt handig, zeker niet wanneer je meer dan tien blogs volgt, om blogs te volgen.

De ingebakken reader van WordPress pretendeert dat wel te zijn, maar helaas. Hoewel ongeveer 90% van de blogs die ik volg netjes ge-update worden, vallen er een paar buiten de boot. Ongeacht hoeveel blogs er worden gepubliceerd, de reader laat geen enkel nieuw blog zien. Daarnaast zit er een onduidelijke vertraging in publiceren. Het ene blog staat meteen in de reader, het andere wordt een dag later pas zichtbaar.

Ook niet ideaal dus. Daarom stapte ik een paar maanden geleden over naar Bloglovin’. Dat programma heb ik eerder gebruikt en hoewel ik niet helemaal tevreden ben, voldoet het wel. Al kent het een aantal dezelfde problemen als de reader, en weigert het bepaalde blogs toe te voegen aan mijn leeslijst. Het blijft behelpen.

Met al die verschillende programma’s, inclusief Instagram, Twitter en Facebook,volgde ik sommige blogs wel drie keer. Ook niet handig. Vandaar dat ik er zaterdag eens voor ben gaan zitten, en een Netvibes account heb aangemaakt. Binnen Netvibes kan je een eigen dashboard aanmaken, zodat je een en ander overzichtelijk bij elkaar hebt staan, en je kan net zoveel blogs (maximaal 50 per tabblad) aan de reader toevoegen als je wilt.

Het was even wat puzzelen, het was wat vloeken (sorry), het is nog niet perfect en ik zie een aantal beperkingen, maar toch heb ik het voor elkaar gekregen om op twee na alle blogs die ik voorheen op de een of andere manier volgde, in de reader te krijgen. Om te voorkomen dat ik dadelijk op drie plaatsen aan het zoeken ben, heb ik de WordPress reader en Bloglovin’ feed leeg gepoetst. Oftewel, ik heb iedereen ontvolgt. Maar niet heus dus. Want ik lees jullie nu op een andere wijze.

Netvibs startpagina

Tot nu toe bevalt het mij prima. Lekker alles bij elkaar. Nou ja, mijn agenda heb ik tot heden nog niet kunnen linken, maar daar heb ik een papieren agenda voor. Daar schrijf ik ook mijn dagelijkse to-do’s op. Vandaar dat ik hier alleen de computer/internet gerelateerde zaken heb opgenomen. Als ik dan naar Facebook wil surfen, zie ik meteen dat er andere computer gerelateerde zaken zijn die mijn aandacht behoeven, zoals mijn studie en het  Boek van Urgh.

Hoe volg jij ‘je’ blogs?

29 gedachten over “Het volgen van blogs

Voeg uw reactie toe

  1. Dat heb ik ook lange tijd gedaan maar kwam erachter dat die sommige blogs niet mee laat draaien in het rotatieschema. Dacht ik dat een blogger gestopt was, had ik net wat hele belangrijke blogs gemist door de reader.

   Liked by 1 persoon

  1. Die staan allemaal op netvibes.Gisteren heb ik daar een linkje naar geplaatst, maar ik weet niet of die lijst voor iedereen zichtbaar is. Is eigenlijk niet de bedoeling.

   Like

 1. Ik gebruik naar tevredenheid nog steeds Feedly. Heb daarin verschillende mappen en dat werkt. Ik heb de wordpress reader er ook uitgegooid alles op 1 plaats en voor de zekerheid nog een bestand in evernote met alle links.

  Like

 2. Dit hele verhaal gaat aan mij voorbij. Want niet actief op gacebook en twitter etc. Wel op mijn blog maar daar heb je gewoon de links die ik een keer in de zoveel tijd afloop. Op die manier lees ik bij iedereen. Alles lezen is een utopie omdat er blogs zijn met zo’n enorme leesdichtheid dat ik het niet bij kan houden. Of wil houden. Want ik heb ook nog huis en tuin en boeken etc. En ik waak voor de verslaving aan agenda’s en sociale media. Dus… ik mis niks en dat vind ik prima zo.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik vermoed zomaar dat wanneer ik weer werk, ik flink ga schonen in de leeslijst, of selectiever ga lezen. Een mens moet ook kans hebben om adem te halen en een keer met de ogen teknipperen.

   Like

 3. Eigenlijk zou ik het gewoon met RSS-feed moeten doen, mijn browser (een Firefox-achtige) heeft dat standaard ingebouwd en je hoeft aan niemand een mailadres te overhandigen. Toch doe ik het niet, omdat ik een paar blogspot-sites heb aangemaakt, waar bijvoorbeeld regioblogs automatisch gesorteerd worden met laatste bericht boven. Toen OBA ermee stopte heb ik daar een alternatief voor gemaakt met mensen die dagelijks of wekelijks bloggen. Die laatste raken vaak zoek in lijstjes door de dagelijksen die steeds voorkruipen. Toevallig heb ik Bloglovin weer eens gemaild. Ik heb mijn account daar al jaren geleden opgeheven en nu zie ik er weer een met een lang serienummer daarachter.

  Like

  1. Ik ken jouw lijst. Heb mijzelf daar ook wel eens voorbij zien komen (waarvoor dank).
   Het automatisch sorteren van blogger werkt perfect. Maar ik volg een paar mensen die soms drie maal per dag publiceren, en bij hen gaat het op blogger mis. Nu gaat het goed. Even afkloppen.

   Like

 4. Een bekend gegeven inderdaad en ik heb ook t eea uitgeprobeerd. Zonder succes net als jij.

  Op de blogs die het aanbieden en ik wil volgen heb ik me geabonneerd en ik lees (zodra ik tijd heb) wat men schreef als ik de melding in de mail krijg.
  Interesseert het me dan reageer ik, zó niet dan niet.
  En 1x in de week gemiddeld kijk ik mijn lijst bij langs.

  Wat reageren op blogspot betreft… het werkt probleemloos als de eigenaar de reacties modereert. Je krijgt dan wel die ene controle vraag in beeld maar die kun je negeren. Niet en ideale oplossing maar altijd nog beter dan tig keer iets ter controle moeten aanklikken.

  Ik ga later eens kijken naar jouw nieuwe vondst.

  Liked by 1 persoon

  1. De controlevraag krijg ik gelukkig nog maar zelden. Maar als ik ém krijg, en ik heb mijn lenzen in, dan sla ik een reactie geven meestal over … Ik mis altijd net dat ene stoplicht, of die ene brandkraan..

   Like

  1. Dat doet netvibes, in een van de weergaves, ook.
   De blogger blogroll is perfect (al mistte ik dan soms berichten omdat elk blog maar eenmaal in de lijst voorkomt) maar ja, om daar weer een blogger account voor te openen. Nee.

   Like

 5. * Netvibes op de to do list schrijft *

  Misschien helpt me dat om blogs te volgen. Ik vind het leuk om de kronkels van anderen te lezen en reageren doe ik veel te weinig. Vooralsnog. Staat namelijk ook op mijn to do.
  De blogs die ik nu met regelmaat volg, storten hun nieuwe post(s) lekker in mijn mailbox.

  Like

Reacties zijn welkom, dus roept u maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: