Lifestyle, Opruimen & Organiseren

Weer wat opgeruimd

Zondagavond. Een uurtje voordat Zoon richting zijn werk vertrekt maakt hij zijn bed op.. Althans, dat poogt hij. Het schone dekbedovertrek denkt er heel anders over en creëert een scheur van heb ik jouw daar. Het is op. Totaal versleten. Na 15 jaar intensief gebruik niet meer te redden. Zijn tweede dekbedovertrek hangt kleddernat over het wasrek. ‘Dan maak ik mijn bed morgenochtend wel op,’ verzucht hij. ‘Wil je een nieuw overtrek voor me meenemen als je naar IKEA gaat.’

Ik ben de beroerdste niet en zoek samen met hem op de site alvast een ander overtrek uit. Ik zie ook wat leuke overtrekken voor mijn eigen bed  en neem mij voor de inhoud van de linnenkist te inspecteren. Het meeste beddengoed wat ik heb is tussen de 40 en 20 jaar oud. Zuinig zijn is mooi, maar je kunt ook overdrijven.

Om de een of andere reden kwam het er niet van. Tot zaterdagochtend. ‘Had jij nog een kussen voor mij?’ vraagt Zoon. Het gele ding wat hij in zijn hand heeft lijkt niet eens meer op een kussen. Ik pak het gevraagde kussen en zeg, ‘Doe er maar twee onderslopen om en verwissel die dingen vaker.’ De poging het ondersloop wat van zijn oude kussen kwam te hergebruiken, mislukt. Zelfs op afstand hoor ik het scheurende geluid. ‘Hoe oud is dit eigenlijk?’ vraagt jij, terwijl hij de geborduurde bloemen bekijkt. ‘Meer dan dertig jaar,’ zeg ik. ‘Nog door oma in Singapore gekocht.’ Het sloop verdwijnt samen met het kussen in een vuilniszak.

Samen halen we de linnenkist leeg. Uiteindelijk vind ik helemaal onder in de kist een sloop van een jaartje of 45, stammend uit de tijd dat wij thuis nog geen dekbedden hadden, wat als ondersloop gebruikt kan worden. Verder blijken er meer dan voldoende (nieuwe)  onderlakens (uit de erfenis van Mam) voor Zoons bed te zijn, en vind ik twee reserve slopen. Twee van de moltons uit de erfenis van Mam zijn ook nog bruikbaar, de andere twee zijn tot op de draad versleten. Daarnaast neem ik afscheid van het dekbedovertrek wat ik net na de scheiding heb gekocht. Mijn andere twee overtrekken kunnen mogen nog even blijven.

Wanneer alles wat mag blijven weer in de kist zit, blijkt er ruimte genoeg te zijn om ook het plaid, wat nu op het voeteneinde van mijn bed ligt, op te bergen. De sporen die twee paar konijnentanden hebben achtergelaten, maken dat het plaid wat mottig oogt. Eigenlijk moet ook dat weg. Even aarzel ik, dan klap ik de kist snel dicht. Opruimen is leuk, maar je moet niet overdrijven.

12 gedachten over “Weer wat opgeruimd”

 1. Ik heb alles weggegooid/weggegeven toen ik ging samenwonen. Dus mijn linnengoed (eigenlijk zíjn linnengoed dus) is nog best nieuw. Nou ja, nieuw? Bijna tien jaar, bedenk ik me nu.

  Like

 2. ik had vroeger een laken dnog om een wollen deken ik denk er nog aan hoe zacht die was. De opdruk was zelfs helemaal weggesleten. Het spul van IKEA is wel bestendiger dan wat dan ook. O tip gooi kapot spul ook in kledingcontainers, doen ze ook wat mee schijnt.

  Like

 3. Haha, heb laatst ook een heleboel linnengoed naar de weggeefwinkel gebracht, niet meer in gebruik maar wel nog goed. Heerlijk weer ruimte in de kast. Dus wat overzichtelijk. Wat zal jouw zoon weer lekker slapen… maar ja dat deed ie sowieso wel zeker?

  Like

  1. Mwah… Hij werkt in de ploegendienst. Dat doet wat met je slaappatroon en -ritme waardoor echt lekker slaper er vaak niet meer bij is.
   Ik snap nu waarom diensten draaien zo zwaar is voor de meeste mensen.

   Liked by 1 persoon

   1. Het is compleet waardeloos maar ik slaap vaak zalig overdag. Veel mensen nemen hun rust niet gaan eerst nog sporten en willen van alles. Ik wil gewoon de 8 uur halen en slaap zelfs na mijn laatste nachtdienst nog 5 uur. Toch wil ik absoluut geen 5 dagen 9-5 diensten.

    Like

    1. Hij gaat bij thuiskomst meteen naar bed. Ligt er dan dus meestal rond half zeven in. Haalt zijn 8 uur meestal wel. In ieder geval 8 uur in bed. Of hij constant slaapt. Ik waag het te betwijfelen.

     Like

 4. hahaha geweldig.. Hier gaat ook een hoop de droger in, waardoor het iets sneller slijt heb ik het idee. Maar ook bij ons is wel eea vervangbaar. Ik scheurde vd week ook zo een laken in twee 🙈

  Like

  1. Dat geeft wel een krachtpatsergevoel, nietwaar.
   Ik gebruik de droger al anderhalf jaar nauwelijks meer. Scheelt enorm in energie en slijtage.
   Zeker het beddengoed van Zoon heeft flink wat te lijden onder zweet.

   Liked by 1 persoon

 5. Jij moet een flinke voorraadkast hebben wil je die dingen zo lang verborgen houden. Ik doe het met één inbouwkast en daar zit alles in. Hmmm, hier zou ook wel wat vernieuwd mogen worden.
  De boel toch maar weer eens inspecteren.

  Like

  1. Mijn linnengoed zit in een IKEA speelgoedkist (40hx80b*40d) en daar kan verbazend veel in. Zeker als het goed gevouwen is. En verstoppen: dat gebeurt vanzelf wanneer je altijd slechts de twee bovenste stukken wisselt.

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.