Koffietijd

Besuikerd

Hoewel ik mijn hand er niet voor omdraai om in mijn eentje in rap tempo een zak M&M’s leeg te peuzelen, ben ik niet zo van de suiker. Ik nuttig mijn koffie, thee en havermout liever zonder. Omdat ik, sinds ik glutenvrij eet, ook niet meer bak, heb ik de suikervoorraad niet helemaal meer in het vizier. Niet helemaal is een understatement. Ik heb de suikervoorraad niet in het vizier. Punt.

Tot gisteren. Vriendin Q kwam op ziekenbezoek. Ik voorzag haar en mij van koffie. ‘Heb je ook suiker?’ vroeg zij. ‘Natuurlijk,’ zei ik, en dook de kast in. Het doosje met suikerstaafjes was relatief snel gevonden. Er bleek nog één staafje in te zitten. Het bleef (gelukkig) niet bij een kopje koffie. Alleen, de suiker. ‘Ik heb wel nog palmsuiker,’ zei ik. Volgens Q was dat geen probleem. Als het maar zoet was.

Ik dook weer de kast in, en haalde een doosje met in blokjes geperste palmsuiker tevoorschijn. Daarna pakte ik de rasp. Na inspectie van de THT datum (het spul was al drie jaar over datum, maar volgens ons kan suiker niet bedreven) ging Q. aan de slag. Met de geraspte palmsuiker smaakte de koffie ook prima. En ik…

Ik heb ‘suiker’ op het boodschappenbriefje geschreven. Want om mijn gasten hun eigen suiker te laten raspen, dat gaat zelfs mij iets te ver.

26 gedachten over “Besuikerd”

 1. Suiker heb ik wel in huis. Maar dan sta ik altijd voor joker als ik met die enorme voorraadbus aan kom dragen. Vroeger thuis hadden we suikerklontjes. Bestaan die nog? En koffiemelk is ook al zo uit de mode. Soms haal ik voor de visite van die cupjes, die ik dan na een jaar weer weg kan gooien.

  Like

 2. Ik heb inderdaad ook alleen suiker voor de visite in huis.
  Maar ook zonder suiker bak ik hoor, ik gebruik bijna altijd fruit (bananen, dadels ed.) als vervanging, werkt prima. Weet trouwens niet hoe dat met gluten zit, want die eet ik gewoon.

  Like

  1. Ik moet andere meelsoorten gebruiken zoals havermeel, amandelmeel. Als het maar geen graan is. Bananen draai ik wel door de havermout cake-in-a-cups.

   Like

 3. Grappig dat dit iets is wat steeds meer gebeurt in huishoudens, want ook voor mij heel herkenbaar. Ik koop denk ik 1x per jaar een pak suiker en misschien doe ik er nog wel langer mee. Nergens wordt het toegevoegd, al jaren niet. Alleen voor de dressing voor de sla voor mijn lief heb ik 2 schepjes nodig. Daarin heeft hij het nodig…

  Liked by 1 persoon

 4. Wat een herkenning weer. Hier alleen basterdsuiker in huis voor de croissantjes van de jongens en het lekkers bakken. Ik grijp dus ook nogal eens mis. Er staat nu een pak suiker in de kast. In de weg te staan vind ik. Want waarom zijn die verpakkingen allemaal direct zo groot? En de staafjes in verhouding dan weer zo duur?

  Like

  1. Uiteindelijk ga ik dan toch voor de staafjes, omdat zo’n sta in de weg pak ook niet mijn ding is.
   Maar je stelt wel de goede vragen!

   Like

 5. Suiker komt alleen voor in mijn baksels. Maar ik moet wel altijd even checken of ik nog voldoende suiker heb wanneer ik ga bakken.

  O nee, ik jok. Soms gaat er ook nog een ietsje suiker door stoofvlees in combi met azijn.

  Plus 3 zoetjes per dag: 2 keer koffie en 1 keer thee 😉

  Like

 6. Wat is het toch altijd fijn als je bij iemand op bezoek komt die dan zijn of haar zaakjes gewoon ongeveer net zo goed “op orde” heeft als jijzelf…;-)

  Like

 7. In de ervarings”economie” van vandaag kan dat anders best wel toegevoegde waarde zijn voor je gasten. Een koffie-uitje dat mogelijks net iets langer blijft hangen 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.