Bijpraten

Het idee van Corinne Ellemeet

Ik volg het nieuws niet echt. Dat hoeft ook niet. Zodra er iets gebeurt wat echt belangrijk of ingrijpend is, dan zie ik dat wel op social media voorbij komen. Van de week was Groen Links, en met name Corinne Ellemeet, trending. Haar voorstel om, naast de behandelend arts, ook een geriater mee te laten kijken naar het behandeltraject van de oudere patiënt (70+), blijkt de boosdoener.

De ene tweet is nog panischer dan de anderen. Corinne Ellemeet en Groen Links worden vergeleken met Hitler en Mengele. Moet ik eerst tot mijn zeventigste werken, moet ik daarna niet ziek worden, want dan krijg ik geen behandeling meer. Scheelt enorm in de AOW- en in de ziektekosten. Weer een besparing binnen, is een van de milde varianten.

Ik ga op zoek naar het voorstel van mevrouw Ellemeet. Dat is vrij simpel en wat mij betreft een heel goed idee. Laat bij de ouder wordende patiënt een geriater meekijken. Die kan in veel gevallen beter overzien wat het effect van de door de specialist voorgestelde behandeling op de algehele gesteldheid van de patiënt heeft. Kan dit met zowel de patiënt en de specialist bespreken. In de meeste gevallen zal er geen enkele belemmering zijn om de voorgestelde behandeling in te zetten. Is die er wel, kan de patiënt dankzij de extra informatie, een betere behandel keus maken. Of komen de specialist en geriater samen met een andere, betere, oplossing.

Het is mij duidelijk dat al die paniek voetballende twitteraars en reagerende Facebookers niet de moeite hebben genomen om kennis te nemen van het voorstel maar gewoon, lekker gevoed door mensen als Henk Krol. Geert Wilders en Thierry Baudet, lekker van leer trekken tegen Corinne Ellemeet. Dat is wel makkelijk scoren, zo vlak voor de Provinciale Staten verkiezingen.

Zoals wel vaker in deze tijd van social media, internettrollen en haatcampagnes, wordt een in wezen goed voorstel, met de grond gelijk gemaakt, De bedenker zwart gemaakt. Zeker in dit geval vind ik dat jammer. Ik ben bekend met de consequenties van het niet overzien van de gevolgen van een operatie. Mijn beide ouders hebben op latere leeftijd een pacemaker gekregen. Die pacemaker heeft wel hun leven verlengd, maar niets gedaan voor hun kwaliteit van leven. Behalve zwaar verminderen. Ik kan nog steeds boos worden over het feit dat, zeker in het geval van mijn vader, de geriater buitenspel is gezet.

Het moge duidelijk zijn: Ik ben een voorstander. Ik vraag mij alleen af waar ‘we’ al die geriaters vandaan gaan halen mocht het ooit tot een wet komen.

Wat vind jij van het plan?

17 gedachten over “Het idee van Corinne Ellemeet

 1. Ondanks dat ik veel op social media zit is deze kwestie me even ontgaan. Ik zie het probleem ook niet zo, anderzijds is het nog een ver van mijn bed show. Een kind stuur je toch ook niet naar een gewone internist maar juist naar een kinderarts? Dat een geriater meekijkt lijkt mij alleen maar fijn.

  Liked by 1 persoon

  1. Bij een kind vinden we dat normaal. Want niet mondig. Daar zal gevoelsmatig het probleem voor veel ouderen liggen. Het idee dat zij net als mondig worden gezien. Voor populistisch Nederland is elke stok om mee te slaan er een. Dat die er als een geit op een haverkist op hebben gereageerd is daarmee bijna logisch.

   Like

 2. Jammer toch dat ‘men’ zo snel zomaar begint te schreeuwen zonder zich ergens in te verdiepen. Ik vind het ook helemaal geen gek plan. Ik was al bang dat dat aan mij lag 😉

  Like

 3. Ik kan me helemaal in jouw mening hierover vinden. Het gebeurt zo vaak dat mensen, net zoals jouw ouders, alleen maar slechter uit een situatie komen en er achteraf spijt van hebben. Terwijl het om zoiets belangrijks als kwaliteit van leven gaat.

  Liked by 1 persoon

 4. Huh? Ik snap ook niet wat het probleem is. Het is toch juist fijn als er een paar extra ogen meekijken? En een geriater is gespecialiseerd in ouderen, en kijkt naar het totale plaatje. Het lijkt me alleen maar beter dus.

  Like

  1. Zo bekijk ik het ook. Maar omdat er ergens gesproken is over ‘dure’ behandelingen, en de populisten het idee belachelijk hebben gemaakt, leeft het idee dat je boven je zeventigste bij voorbaat uitbehandeld bent.
   Ik weet dat je in dit soort discussies niet met anecdotes mag komen (geleerd op twitter), want dan kijk je niet naar het grotere geheel, maar gelukkig deed de laatste behandelende arts van mijn moeder dat wel. Heeft haar haar opties voorgelegd, inclusief de effecten op de kwaliteit van leven, zodat mijn moeder de voor haar beste keuze kon maken. En de arts was… tadah… een geriater in opleiding, en liep op dat moment stage op de afdeling longgeneeskunde. 😉

   Like

 5. Links tegen rechts populisme, het is me wat deze dagen. Hoe je de politici (of ze nu links of rechts of uit het midden zijn) met een onderbouwd idee kunt beschermen tegen het wij/zij reactiegedrag lijkt me de uitdaging van de komende decennia.
  Anyway, ik ben niet echt bekend met de situatie in Nederland, maar toen ik het voorstel even liet bezinken was mijn bedenking vooral… verplicht? En mag je de geriater dan zelf kiezen of wordt hij teogewezen? En wie gaat dat dan betalen?
  Hmmm, nu ik er even verder over nadenk komt naast het voordeel van een second (en mogelijks breder kijkende) opinion vooral het woord betutteling in me op.

  Like

  1. Ik denk zomaar dat wanneer je zoiets in wilt voeren, dat het verplicht moet. Omdat de specialisti het in de meeste gevallen niet zal adviseren (want dan gebeurde het nu al op vrijwillige basis) en omdat voor de meeste ouder wordende patiënt het woord geriater vooral geassocieerd wordt met dementie. Daar heeft de geriater ook veel verstand van, maar de geriater heeft ook veel verstand van het ouder wordende lichaam en wat medicijnen en behandelingen met dat lichaam kunnen doen.
   Wat ook al enorm zou helpen, is wanneer de diverse staatjes die er bestaan rondom normaalwaardes, aangevuld worden met waardes voor de ouder wordende mens. Vanaf een bepaalde leeftijd heeft (bijna) iedereen een licht verhoogde suikerspiegel, cholesterol, reuma-waarde, etc zonder dat de mensen er last van hebben, of er schade van ondervinden. Maar ook daar wordt nog te vaak door artsen, niet zijnde geriaters, aan voorbij gekeken. Huisartsen weten dat vaak ook, maar omdat er geen materialen voorhanden zijn om aan de patiënt te laten zien dat die enigszins verhoogde waarden op hun leeftijd geen kwaad kan, moet er toch doorverwezen worden. Want ‘onze Annie heeft op internet gelezen dat je met deze waarden echt ziek bent en aan de pillen moet’.

   Het is lastige materie. Maar dat met name de ouderwordende patiënt overbehandeld wordt, dat is een feit.

   Like

 6. Maar Rianne, je stuk is zeer terecht en sterk geschreven. Ik geloof beslist in de integriteit van Ellemeet en ik verafschuw de populistische reacties daarop. Dat soort n niveau hoort niet in het parlement thuis.

  Like

 7. Ik ben niet zo’n voorstander. Ik vind dat er, ongeacht de leeftijd, een sociaal medische afweging moet zijn. En dat er, zolang de patient bij machte is om daarin zelf actief (mee) te denken, geen onnodige hulp moet worden ingezet. De kans op bevoogding zou ik graag willen uitsluiten. Met alle respect voor mevrouw Ellemeet.
  De families Krol, Wilders en Baudet vertegenwoordigen niet mijn gedachtegoed. Ze vallen m.i niet serieus te nemen.

  Like

  1. Ik snap wat je schrijft.
   Ik denk dat de beste oplossing zou zijn, wanneer alle specialisten weer wat meer kijk krijgen op de gehele mens, en zelf de mogelijke gevolgen van de ingreep op de rest van het lichaam en de geest beoordelen. En daarmee eerlijk vertellen wat de consequenties van de ingreep/behandeling kunnen zijn. Maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren.
   Zo weet ik dat er in meerdere ziekenhuizen proeven zijn geweest waarbij alle hartpatiënten boven de 75 niet alleen door een cardioloog maar ook door een geriater werden gescreend. Binnen een maand stuurde de cardiologen niemand meer door. Te veel mensen haakte af, en dat kostte de afdeling cardiologie geld.
   Zorg en pharmacy zijn tegenwoordig big business. De mens is van ondergeschikt belang.

   Like

   1. Je zal ook maar 76 zijn. Bij mij op de revalidatietraining waren 2 85 plussers. Dan bestaat toch de angst dat men zal zeggen: geen tijd meer insteken. Ik denk dat er dan nog maar weinig patienten genuanceerd kunnen denken.

    Like

    1. Ik snap de gedachetngang van de ouder wordende mens. En dat gevaar bestaat. Nu ook al. Dankzij een budget wat niet onbeperkt is, moeten er nu ook al keuzes gemaakt worden.
     Mocht een geriater meekijken, kan het zomaar zijn dat er wel een mensvriendelijk alternatief is.
     Maar zoals gezegd. Ik snap gedachtengang. Na de uitvinding van de pil van Dorion durfde opa van vaders kant niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Bang dat ‘zo’n oud lijk meteen een pil zou krijgen.’ (Hij is 95 geworden).

     Like

Reacties zijn gesloten.