De overlijdensrisicoverzekering en Koningin Klant

Mijn grootouders zijn ermee begonnen. Het afsluiten van een overlijdensverzekering voor henzelf, en hun twee dochters. Na het verlaten van het ouderlijk huis, namen de dochters hun verzekering mee, en hun echtgenoten werden op de verzekering bijgeschreven. Meteen na onze geboortes werden Broer en ik bijgeschreven op de polis. Bij het verlaten van het ouderlijk huis, verhuisde ons deel van de polis mee. Broer liet na zijn huwelijk SchoonZus op de polis bijschrijven. Mijn polis werd uitgebreid na de geboorte van Zoon. So far, so good.

Ondertussen zijn wij al lang niet meer bij de oorspronkelijke, kleine, uitvaartmaatschappij verzekerd. Die maatschappij is opgeslokt door een grotere partij, die weer opgeslokt is door nog een grotere partij. Die partij heeft de overlijdensverzekering verkocht aan weer een andere partij. Buiten dat  er telkens weer een andere benaming boven de polis stond, heb ik nooit iets van die wijzigingen gemerkt.

Er ging iets mis…

Kerstmis 2017 vertelt Mams, ‘Ik hoef vanaf volgend jaar geen premie meer te betalen voor de overlijdensverzekering. Ik had geen rekening gehad, Broer wel, en toen heeft SchoonZus gebeld en wat denk je… Omdat ik volgend jaar 85 word, is mijn verzekering vanaf nu premievrij.’ Da’s Mam. Altijd blij met een meevallertje.

Eenmaal thuis controleer ik mijn bankafschrift. Ook ik heb geen betaalverzoek ontvangen. Ik treed in contact met de verzekeringsmaatschappij. Het blijkt een foutje van hun kant. Ik krijg de benodigde gegevens door en betaal de premie voor 2018. Zoon en ik zijn weer verzekerd. Nog verzekerd, moet ik zeggen.

Er volgde een bewogen jaar…

Ik dacht aan heel veel dingen, maar niet aan een overlijdensverzekering. Tot begin februari. Ik vertel het verhaal van de verzekeringspremie van Mam aan een vriendin en realiseer mij dat ik geen rekening voor 2020 heb ontvangen. Ik wil inloggen op MijnXXX maar dat lukt niet. Zes pogingen, en evenzoveel nieuwe wachtwoorden verder is het nog niet gelukt. Dan maar bellen. Lichtelijk pissed. Dat wel.

Ik krijg een aardige dame aan de lijn. Zoon en ik staan nog in het systeem, maar er klopt iets niet met de inrichting van het betalingssysteem. ‘Ik zoek het voor u uit, en bel u er maandag over terug.’ Dat was donderdagavond, iets voor negen uur.

Maandag werd ik inderdaad teruggebeld. De medewerker, die begin 2018 ervoor heeft gezorgd dat ik alsnog een rekening kreeg, heeft dat op dusdanige manier gedaan, dat er voor 2019 geen rekening meer uit het systeem kwam rollen. ‘Dat is nu opgelost,’ sprak de vriendelijke dame. Ik wilde net vragen of ik de rekening opgestuurd krijg of dat ik deze wederom uit MijnXXX moet vissen, wanneer zij zegt, ‘Voor 2019 is het in het systeem geregeld. Het is niet uw schuld dat u niet heeft kunnen betalen, daarom hebben we de premie handmatig afgeschreven. In december ontvangt u een betalingsverzoek voor de premie over 2020.’

Omdat zij het niet helemaal vertrouw kreeg ik het verzoek de brievenbus in de gaten te houden. ‘Mocht u alsnog een rekening krijgen, gewoon even bellen. En ik houd het aan deze kant in de gaten.’

Ik voelde mij ineens Koningin Klant. 😉

17 gedachten over “De overlijdensrisicoverzekering en Koningin Klant

 1. Hier geen begrafenisverzekering. Ik heb lang genoeg voor een verzekeringsmaatschappij gewerkt om er van af te zien.

  Like

 2. Het kán dus wel! Hartstikke fijn! Hier overigens precies hetzelfde verhaal met het overnemen van die verzekering. Vroeger kende je de verzekeringsman ook echt. Die kwam op de koffie en regelde ondertussen van alles met mijn ouders. Ik heb zelf zijn vervanger nog even de vloer gehad toen dochterlief nog klein was. Had-ie een doos met oude Okkies en Taptoes van zijn kinderen meegebracht voor haar 🙂 Tja, zo ging dat vroeger. Ik voel me nu zó oud dat ik denk dat ik ook bijna premievrij ben…

  Like

 3. Nu wij in DK wonen heb ik niets meer aan mijn, inmiddels premievrije, crematieverzekering die mijn vader afsloot toen ik werd geboren. M’n hele leven voor niets bijgedragen… nou ja: aan het algemeen belang dan maar… 😉

  Like

 4. Begrafenis verzekeringen zijn vrijwel onbekend in DK. De meeste mensen sparen op en als de achtergelatenen niet kunnen betalen dan springt de gemeente bij. Ik moet er even bij vertellen dat er slechts een advertentie in de krant komt. Er worden geen brieven rondgestuurd en geen bidprentjes gemaakt. Er wordt gewoon rondgebeld. Als je lid bent van een kerkgemeenschap is de dienst gratis, anders gaat het vanuit een kapel (vaak in de buurt van een ziekenhuis). Na afloop is er wel (bijna) altijd een uitgebreide koffietafel of iets dergelijks.

  Like

  • In Nederland zitten de kosten vooral in het vervoer van plaats overlijden, plaats opbaren, plaats crematie/begraven, het verzorgen en d koffietafel.
   Ik weet niet of ik de verzekering uit mijzelf afgesloten had. Maar aangezien afkopen niet tot de mogelijkheden behoorde, ben ik er mee doorgeggaan. Toen zoon werd geboren was het toevoegen een automatisme.

   Like

 5. Mijn geschiedenis van zo’n polis is vergelijkbaar.

  Met dat verschil dat ik steeds maar verzoeken krijg om een aanvullende verzekering te nemen.

  Hoewel de oorspronkelijke polis een all in verzekering was blijft men mij maar lastig vallen met gestegen kosten ….

  Ik weiger vooralsnog iets extra te betalen ….

  Levendige groet,

  Like

 6. Ik maak tegenwoordig ook ver vooruit aantekeningen in mijn agenda. Voor het geval dat…
  Ik vraag ook de naam van de persoon die ik gesproken heb.

  Liked by 1 persoon

  • Al doende leert men, is mijn ervaring. In december bellen met de melding, ik heb ik februari met een aardige mevrouw gesproken, gaat ‘em niet worden denk ik.

   Liked by 1 persoon

  • Aangezien zij het in de gaten blijft houden, en ik haar naam heb, komt het echt wel goed.
   En ik heb een aantekening in mijn agenda gemaakt om het in december in de gaten te houden. Dubbele controle dus.

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.