Koffie momentje

Mijn eerste ervaringen met Gutenberg

Tenminste, niet in foto’s.  Zeven weken geleden, toen het idee van een weekoverzicht in foto’s ontstond, zwierf ik nog hele dagen buiten. Het maken van mooie plaatjes was toen geen enkel probleem. Nu het weer is omgeslagen, en ik vanwege verplichtingen veel tijd achter de pc doorbreng, blijven de mooie plaatjes uit.  En om nu weer een blog met printscreens te vullen… Nee!

Vandaag houd ik het daarom bij een opsomming. Een ‘leuke’ manier om een beetje een gevoel bij Gutenberg, de nieuwe WordPress editor te krijgen. Voordat ik daar over begin, geef ik even een puntsgewijze opsomming van mijn week. Jullie mogen de plaatjes er zelf bij denken. 

 • Maandag – een nieuwe ziektekostenverzekering uitgezocht
 • Dinsdag – studieplanning opgesteld en gestudeerd
 • Woensdag – CV opgepoets // vacactures gezocht // sollicitatiebrief geschreven
 • Donderdag – veel te lang op mijn voormalige werkplek rondgehangen
 • Vrijdag – de perfecte planner lay-out gezocht en gevonden // stickers gemaakt
 • Zaterdag – lang aan mijn blogpost gewerkt // ruzie gehad met de Gutenberg-editor
 • Zondag – als ik mijn studieplanning wil halen: STUDEREN!

En dan is het nu tijd om mijn eerste bevindingen met de Gutenberg-editor met jullie te delen 

 • Om te beginnen: ik ben not amused over het feit dat ik, zonder overleg, door WordPress tot testuser gepromoveerd ben. Gutenberg maakt deel uit van de release WordPress 5.0. De releasedatum is verschoven van 19 naar 27 november.
 • Wanneer je gewend bent je blog rechtstreeks in WordPress te schrijven, is het even wennen aan het gebruik van de editor. Elke alinea, elk plaatje, wordt gezien als een apart blok. Wanneer je, zoals ik, gebruik maak van een feature (links en rechts uitlijnen) die niet opgenomen is in de nieuwe editor, moet je elk blok naar html omzetten en de juiste codes toevoegen.
 • Het veranderen van de tekst- of achtergrond kleur van een blok is heel simpel. Het veranderen van de tekstskleur van één of twee woorden binnen een blok behoort niet meer tot de standaard opties, en zal via html/css codes moeten gebeuren.
 • Het is nog wel mogelijk om een tekst in Google.docs te schrijven en in de editor te plakken.
 • Gelijk met het publiceren van mijn blog deel ik mijn blog via een aantal social media kanalen.
  • Het is, in ieder geval met mijn abonnement, niet meer mogelijke een aparte tekst, ten behoeve van het delen van mijn blog via social media, mee te geen.
  • Het kan aan mijn abonnement liggen, maar het per aparte blogpost dichtzetten van een social media kanaal, zodat het daar niet gedeeld wordt, is niet meer mogelijk.
 • Ook dit kan aan mijn abonnement, of het gebruikte thema liggen, maar het plaatsen van een foto naast de tekst lukt niet in Gutenberg niet meer. De inline optie ontbreekt.
 • Sinds zaterdag heb ik problemen met het reageren op WordPress blogs. Een deel van de WordPress bloggers heeft problemen met het liken van, of reageren op mijn blog. Ik weet niet of dit door Gutenberg komt, maar het zou zo maar kunnen.
 • Wat wel tot Gutenberg te herleiden is: Blogs geschreven en gepubliceerd in de nieuwe editor, worden niet meer gedeeld met de leden van de email-lijst. // NB. Dit issue lijkt opgelost te zijn!

Naar aanleiding van bovenstaande, en hetgeen ik op het internet heb gevonden, (makkelijk schuiven met tekstblokken, tekst binnen een blok in kolommen zetten, invoegen van widgets en tabellen op een pagina) lijkt het er op dat de Gutenberg editor vooral ontwikkeld is voor website bouwers. Mijn gebruikerservaring als blogger, is verre van positief. Dus ik zet dadelijk, via de settings, de classic editor weer aan.

14 gedachten over “Mijn eerste ervaringen met Gutenberg”

 1. Ik gebruik de oude nog steeds. Hoop dat de nieuwe niet al te ingewikkeld is. Niet zo zeer voor mijn eigen weblogje, maar wel voor die van mijn werk. Ik heb WordPress geeist, dus ehhh….

  Like

 2. Wat ik mij afvraag: Ik heb geen betaalde site van WP. Zou ik er dan misschien iets minder last van hebben? Of juist heel erg veel meer?
  Ik ben heel benieuwd. Ik kan een hele poos terug ook al kiezen tussen de nieuwe editor (voor Gutenberg) en de oude en zit nog steeds op de “oude” omdat dit veel fijner werkt.
  Ik hoop dat wel gaan luisteren naar alle tips en trucks die de testers nu aangeven. We zijn immers bloggers, geen web-bouwers.

  Like

  1. Ik kan ook al lang kiezen, nu koos WP even voor mij. Nu gebruik ik de oude editor weer.
   Ik denk dat we straks allemaal aan Gutenberg moeten. Momenteel is WP het grootste platform met +30% van de gebruikers. Een beetje een monopolipositie. Ik hoop dat zij naar de bloggers luisteren, al hebben ze voldoende macht om het niet te doen (of te proberen meer geld los te peuteren) … Ik ga waarschijnlijk ook terug naar het gratis abonnement. Dan maar reclame op mijn blog.

   Liked by 1 persoon

 3. Je bent toch niet door WP aangewezen als testuser? Ik had de mogelijkheid tot uitproberen eerst genegeerd, maar ben het toch ook zelf uit gaan proberen. Ik loop tegen hetzelfde aan als jij. Tekstkleur binnen een blok, geen afbeeldingen meer vlakbij je tekst, grote vlakken die gebruikt worden voor afbeeldingen. Delen op Social Media (in mijn geval alleen Facebook) doe ik al heel lang niet meer, want daar kom ik bijna nooit, voor mij niet aan de orde. De hee opzet lijkt heel erg op Blockwise, waar je ook je website kunt bouwen. Ik ben erin gerold toen ik het beheer van Monument de Pyramide van Austerlitz overnam. Vond het in het begin lastig, maar was er al snel aan gewend. Denk dat we er niet onderuit kunnen hè. Maar ik ga voor het gemak ook lekker nog even terug naar de Classis editor van WP. Ik weet wel iets van htlm, maar ik heb al ervaren dat niet alles binnen WordPress wordt geaccepteerd. Bijvoorbeeld tekst centreren in een widget kan niet overal simpel met bijvoorbeeld ” worden opgelost. Succes! Jij hebt er meer last van dan ik en ja wellicht heeft dat te maken met het abonnement dat je hebt, want we gebruiken nu hetzelfde thema toch?

  Like

  1. Zaterdag opende WP mijn teksteditor met Gutenberg. Ik had het pas door nadat ik de tekst geplakt had en tegen allerlei problemen met de foto aanliep. Vandaar dat ik zeg ‘aangewezen als testuser’. Ik heb er niet voor gekozen maar kreeg het opgedrongen.
   Ik heb ondertussen toch weer een ander thema en momenteel het goedkoopste abonnement.
   De mensen die wordpress gebruiken om een website te bouwen, hebben denk ik wel profijt van de editor.
   Voor de bloggers die iets meer willen dan rechttoe rechtaan tekst plaatsen, zal het even wennen zijn.

   ps. voor het centreren van tekst in een tekstwidget, gebruik ik de code
   Deze staat in de html view voor Waarbij 400 een variabele is.
   Tekst afsluiten met en als het goed is, staat je tekst dan gecentreerd.

   Liked by 1 persoon

   1. Oh ik snap het! Je komt van alles tegen. Ik had een logje gemaakt in Gutenberg, maar toen ik iets wilde wijzigen kwam ik in de oude editor terecht en zag alles er anders uit en kon ik niet zomaar wijzigen wat ik wilde. Heel lastig.
    Je tekst over de html komt niet goed door.
    In de tekstwidget lukt het me wel, maar ik heb ook afbeeldingenwidgets, bijvoorbeeld wat ik lees, als ik daar een stukje tekst onder zet lukt het niet …

    Like

    1. Wanneer je iets wilt veranderen in een log gemaakt in Gutenberg, moet je weer even de Gutenberg editor aanzetten.

     Mijn welkomsttekst met afbeelding en met gecentreerde tekstheb ik in de textwidget gemaakt en begint in html zo: (ik heb de vervangen door [ en ] in de hoop dat het nu wel blijft staan)

     [img class=”alignnone size-medium wp-image-520″ src=”https://sheschanginglanes.files.wordpress.com/2018/09/sheschanging.jpg?w=289″ alt=”” width=”289″ height=”300″ /]
     [p style=”text-align: justify;”][span style=”font-weight: 400;”]

     Liked by 1 persoon

 4. Zeg, jij weet vast wel hoe ik het zo in kan stellen dat mensen niet steeds opnieuw bij mijn blog hun gegevens in moeten vullen. Toch? Enig idee hoe ik dat in wordpress moet instellen?

  Liked by 1 persoon

 5. Een ramp is Gutenberg. Gelukkig ben ik weer terug naar de oude Worpress 😉
  Vraag me nu nog af hoe lang het duurt voordat we verplicht worden het te gebruiken.

  Like

  1. Daar komen we achter. Het probleem met de email instellingen lijkt opgelost. Zowel mijn testuser als ik zei de gek heb het in Gutenberg geschreven en gedeelde blog via email ontvangen ….Er wordt dus aan gewerkt..

   Like

Reacties zijn gesloten.