Geplaatst in Lifestyle

Planner gekkie ;-)

Sinds ik in 2014 in aanraking kwam met het fenomeen bullet journal, ben ik op zoek naar de perfecte lay-out om orde in mijn brein-chaos te scheppen. De afgelopen vier jaar heb ik, tijdens mijn zoektocht binnen de planner community naar planner peace, al heel wat notitieboekjes en agenda’s gevuld en versleten.

Ondertussen heb ik die planner peace voor pak ’em beet 85% gevonden. Mijn papieren agenda is mijn bronsysteem. Google agenda en takenlijst (tbv studieplanning) een digitale ondersteuning.

Tijdens mijn zoektocht naar het voor mij perfecte systeem, heb ik heel wat youtube filmpjes gezien, gemaakt door mensen die ik voor het gemak even ‘planner gekkie’ heb genoemd. Planner gekkies zijn mensen die hun boekje dusdanig decoreren, dat er tussen alle tekeningen, stickers, washi-tape en weet ik wat nog meer, eigenlijk geen ruimte is om euh…. afspraken te noteren of activiteiten te plannen.

Sinds een paar weken ben ik in het bezit van een Hobonichi weeks. Dit is een Japanse planner, gemaakt van heel dun papier, zodat het hele boekje van ongeveer 250 pagina’s, slechts 8 mm dik is. In het boekje zitten 16 maandoverzichten, 57 weekoverzichten incl. notitiepagina, 69 extra notitiepagina’s en nog wat pagina’s vol nuttige informatie. Wel in het Japans, dus ik heb er weinig aan, maar toch. Het oogt leuk.

Op zoek naar de laatste puntjes op i voor wat betreft planner peace googlede ik op Hobonichi weeks, en kwam erachter dat er een overtreffende planner gekkies trap bestaat.  Een paar voorbeelden.

 • Je koopt een Japanse agenda, gemaakt van super dun papier, en plakt hier, week na week, een paginagrote sticker overheen, omdat je er niet aan kunt wennen dat de week op een maandag en niet op een zondag begint.
 • Je koopt etc, en plakt alle Japanse tekst af met washi-tape.
 • Je vindt dat de regelafstand niet prettig, plakt daarom een sticker met 5 to do bullets in een hokje met 8 regels, en klaagt dan dat er te weinig ruimte is om al je to do’s te noteren.
 • Je koopt etc, plakt etc, en gaat dan klagen dat het boekje zo dik wordt en je een elastiek nodig hebt om het dicht te houden.

Je zou zeggen: zo iemand vindt de betreffende agenda maar niets. Miskoop. Spijtoptant. Niets is minder waar. Sommige mensen hebben al een jaar of drie op rij, vijf of zes van die agenda’s tegelijkertijd in gebruik. Want ja, eigenlijk te klein om alles in één agenda te krijgen, maar het papier is zo lekker dun.

hobonichi weeks

Ik verbaas en verwonder mij, en lig regelmatig in een deuk. Nou ja, lag! Van de week kwam ik op het idee de lege ruimte in het weekoverzicht een beetje op te fleuren met kleine tekeningetje. Ik kan alleen niet zo goed tekenen.

Dus heb ik een pakje adreslabels gekocht en gebruik die om op te tekenen en gebruik alleen de goed gelukte exemplaren in mijn agenda.

Voor nu probeer ik mijzelf nog wijs te maken dat die tekeningetjes (stickers) functioneel van aard zijn. Dat ik nu mijn leesbril niet op hoef te zetten wanneer ik op zoek ga naar een specifiek iets. Maar diep van binnen weet ik … dit is het begin van het einde. Ik ben een planner gekkie 😉

Auteur:

Blogger, beginnend fotograaf & wandelaar. Na anderhalf jaar werkloos te zijn geweest weer aan het werk. Verslaafd aan koffie, sushi & tassen. Iets waar ik minder vaak over schrijf dan je zou verwachten.

15 gedachten over “Planner gekkie ;-)

 1. Haha! .Maar ik doe gewoon – een beetje – mee, hoor. Ik niet alle bonnetjes/toegangskaarten van restaurants/musea/bios in mijn agenda bij de desbetreffende week. En ik schrijf elke dag in het kort op wat ik gedaan heb. Leuk om terug te lezen! En bovendien, zoals Peter RRRRR de Vries altijd zei ‘Dan heb je altijd een alibi”.

  Liked by 1 persoon

 2. Had je ook al eens gekeken naar het Arc van staples systeem gekeken, dan kan je het helemaal zelf indelen door zelf een agenda met notitieruimte te maken op je pc.

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor de tip. Ik heb er wel eens naar gekeken maar hoewel ervaringen uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn, ringen en ik gaan niet goed samen.

   Like

 3. Ik gebruik daar echt mijn gewone Hema agenda voor! Die is aan het eind van het jaar ook 2x zo dik, net als heel vroeger mijn schoolagenda. Zo jammer dat ik die niet meer heb…
  Succes met je planner..

  Like

    1. Omdat ik mijn agenda niet alleen gebruik om afspraken te noteren, maar ook om te plannen, heb ik in de meeste agenda’s (ook in die van de HEMA) in het weekend te weinig ruimte. Verder ben ik gewend aan of alle dagen onder elkaar (zoals op de foto bij dit blog) of naast elkaar. Ik weet het, ik ben verwend.

     Liked by 1 persoon

     1. Weinig ruimte in het weekend heb je gelijk in. Daar wordt het soms bij mij ook nogal vol. Maar jij plant niet alleen je afspraken maar ook je eigen bezigheden als ik het goed begrijp. Ja, dat gaat niet nee.
      Ik snap je wel!

      Liked by 1 persoon

  1. Een bujo kan ook met erg weinig moeite, zonder een sprankje creativiteit, opgezet worden. Dat is zelfs het oorspronkelijke systeem. Wat ik niet begrijp zijn mensen die een dure planner kopen, en die planner dan verstoppen onder nog duurdere stickers. Koop dan een goedkoop boekje, denk ik dan.

   Mijn laptop heeft momenteel wat problemen met het openen van instragram. Zal wel komen omdat ik met Gutenberg, de nieuwe wordpress editor, aan het stoeien ben.

   Liked by 1 persoon

   1. Ja, dat vergat ik er nog bij te zeggen: zonde van je geld als je hem toch vol plakt 😉 Net als jij loop ik al heel de dag te klungelen met WP. Hij blijft hangen of ik moet steeds inloggen om een reactie of like achter te laten. Heel vervelend.

    Like

    1. Reacties geven lukt lang niet overal (en er achter gekomen dat je bij elke piblicatie aan moet geven of je reacties aan wilt hebben. Ik ben mijn uitlijn knop kwijt (en via html wordt de code (gekopieerd uit een ander blog) niet geaccepteerd).
     Ik kreeg net van iemand door dat sinds zij Gutenberg gebruikt haar e-mail volgers geen mail meer krijgen.
     Ik kon geen wervende tekst voor twitter / facebook meer meegeven. Het lijkt erop dat ik daar een duurder abonnement voor nodig heb.
     Ik kan standaard delen via facebook,linkedin en twitter maar zet linkedin meestal uit., Dat kan niet meer. (dus linkedin heb ik al losgekoppeld en dat ga ik met die andere twee denk ik ook maar doen.) Leuk zo’n update (al heb ik al wel een paar leuke features gezien …) Pfff…

     Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.