De herfst is officieel begonnen

toet_verwarmingToen ik van de week over ging tot de aanschaf van een winterjas, vroeg ik mij wel even af wanneer ik die jas aan zou moeten doen. Ik wandelde nog steeds in mijn wind- en waterdichte tussenjas, en had het niks koud. Integendeel. Meestal hing mijn jas open.

Wanneer ik op het internet berichten van vrienden las die meldde, ‘de verwarming is aangesprongen’, keek ik op de thermostaat in de huiskamer, zag dat het meer dan 20,5 graden in huis was, en wist dat het nog wel even zou duren voordat de verwarming hier aan zou springen.

Gisteren ging ik een brief posten. Ik trok mijn nieuwe winterjas aan. Niet omdat het qua temperatuur moest, maar omdat ik er zin in had. Heen liep ik tussen de huizen door en vond de jas veel te warm. Terug liep ik langs de Maas en was blij met de hoge sluiting en warme capuchon. De koude wind kreeg geen vat op mij. Met mijn handen diep in mijn zakken wandelde ik naar huis.

Binnen vroeg het om extra warmte. De thermostaat gaf 19,5 graden aan. Het omslagpunt is bereikt. De thermostaat staat ingesteld op 19,5 graden. Ondanks een koude wind en een paar maal openmaken van de balkondeur sloeg de verwarming niet aan. Ik vond het fris, maar niet zo fris dat ik de thermostaat omhoog wilde draaien. De hint van Toet, die zijn favoriete paar sokken aantrok ten teken dat hij het koud heeft, negeerde ik.

Het werd zaterdagochtend. Ik vond het maar frisjes in huis. De thermostaat gaf 19 graden aan. Ik zette een kop koffie en dacht, dan zal de verwarming zo wel aanspringen. Ik bereidde mij voor op de typische geur die van de verwarming komt, wanneer deze voor het eerst in het seizoen aanspringt.  Er gebeurde niets.

Eind januari had de ketel voor wat problemen gezorgd. Ik weet dat er een nieuwe ketel moet komen. Dat staat voor begin volgend jaar op de planning. Hopend dat er niets aan de hand is zet ik mijn koffie op de vensterbank en loop naar de thermostaat en check de instellingen. Zaterdag, opstaan, 19 graden, lees ik. Dacht ‘ut toch van niet.

Ik wijzig de instelling naar 19,5 graden en zie binnen een vloek en een zucht het bekende vlammetje in de linkerbenedenhoek verschijnen. Ik loop terug naar de bank en zie Toet onder zijn dekentje vandaan komen om zich op de verwarming te installeren. Daarbij confisqueert hij meteen ook mijn koffie.

De herfst is officieel begonnen.

6 gedachten over “De herfst is officieel begonnen

  1. Oeh, die wind was erg! Maar ik heb ook altijd het idee dat ik gewoon een beetje moet wennen aan de kou. Ergens heeft het ook wel iets gezelligs. Thee en een dekentje op de bank, kaarsjes aan. Hmmm.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: