Een half uur file

Op een zonnige woensdag in oktober, stap ik om tien uur in mijn auto. Ik mag naar het crematorium in Heeze. Onder normale omstandigheden een ritje van 40 minuten maar op die route weet je het maar nooit. De A67 is nogal filegevoelig. Ik heb geluk. Keurig op tijd arriveer ik op de plaats van bestemming.

Een uur later, na een mooie dienst, rijd ik verder naar het Westen. Naar mijn broer. Die heeft vorige week twee knieprotheses gekregen dus een bezoekje is wel op z’n plaats. Ik blijf niet te lang plakken; voor de grote uittocht uit Eindhoven begint wil ik thuis zijn.

Ondanks het nog redelijk vroege tijdstip is het druk op de weg. Op de parkeerplaatsen en de op- en afritten bij tankstations is het nog veel drukker. Ik zie verrijdbare tekstborden die de weg wijzen naar andere parkeerplaatsen. Ik hoor op de radio dat onze Oosterburen vandaag de Dag van de Duitse eenwording vieren. De overvolle parkeerterreinen langs de snelweg zijn verklaard. Op erkende feestdagen ligt het vrachtverkeer bij de Oosterburen voor een groot deel stil. Pas na middernacht, wanneer ik al lang op één oor lig, mogen al die vrachtwagens Duitsland in. Ik schat in dat de parkeerterreinen rond die tijd deels zullen leeglopen. De meeste chauffeurs hebben dan al minimaal acht uur langs de kant van de weg gestaan.

Het laatste parkeerterrein voor de grens wordt aangekondigd. Lang niet alle vrachtwagens nemen die afslag. Ik voorzie een file op het laatste stuk van mijn tocht en neem dezelfde afslag als de vrachtwagens die het laatste parkeerterrein wel gaan opzoeken. Daar waar zij naar links gaan, rijd ik rechts de Eindhovenseweg op. Ik ben bijna in Venlo. Op de radio lepelt nieuwslezer Matijn Nijhuis de files op. Die staan dit keer vooral in het Oosten van het land. Hij eindigt met ‘en een half uur vertraging op de N280 tussen de Duitse grens en het Outletcentrum in Roermond.’

Terwijl ik mij afvraag welke gek er een half uur in de file gaat staan, om het parkeerterrein van een Outletcentrum op te rijden, stremt het verkeer voor mij.De snelheid gaat van tachtig naar zestig, terug naar dertig. Dan staan we stil. In de verte gloort de Stadsbrug. Nog een kleine kilometer te gaan, dan ben ik thuis. Een half uur later parkeer ik mijn auto thuis voor de deur.

Het is dat die Duitse feestdagen, hier in de regio beter bekend als Duitse zondagen, goed zijn voor de Nederlandse economie want anders… Ja, wat eigenlijk? Wat kan je als Nederlandse burger tegen een Duitse feestdag doen? Helemaal niets. Behalve de data in je agenda noteren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 1 November komen ze weer!

6 gedachten over “Een half uur file

    1. Nee. Allerzielen/Allerheiligen staat nog wel op de katholieke kalender maar is geen verplichte vrije dag. Daarnaast zijn op de meeste verplicht vrije (feest)dagen de winkels hier gewoon open.

      Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: