Studeren

De eerste studiedag …

img_3471Hoewel ik het afgelopen decennium meerdere thuisstudies heb voltooid, waardoor ik weet dat het wel snor zit met mijn lerend vermogen, is het wel al meer dan tien jaar geleden dat ik voor het laatst klassikaal les heb gehad. Het vrijblijvende ‘leer ik vandaag niet, dan duik ik morgen wel in de studieboeken’ is er daardoor van af. Daarbij komt dat ik (nog) niet werkzaam ben in de branche van mijn keuze, waardoor ik zelden tot nooit kan terugvallen op ‘kennis opgedaan in de praktijk’.  Dit alles vraagt om een wat strakker studieschema dan ik van nature gewend ben.

Het strakke studieschema vertelde mij dat ik vandaag voor de eerste keer aan de slag mocht. Ik logde in op het studentenportaal om te bekijken wat ik voor 6 oktober a.s. allemaal doorgenomen / geleerd / gemaakt moet hebben. De stof van twee lessen weet ik uit het verleden, wat in dit geval neerkomt op twee ‘werkweken’ per les. Dat klinkt als meer dan voldoende tijd. Hoewel ik als internet junkie geen moeite heb met de vergevorderde, en nog steeds doordenderende digitalisering van het moderne leven, ben ik dol op papieren afvinklijstjes. Ik ging er even voor zitten om het huiswerk van les 1 op te nemen in mijn bullet journal.

Buiten het lezen van één hoofdstuk uit een papieren boek, mag ik ook wat digitaal materiaal doornemen. Dat zet ik even in een aparte bladwijzermap bij elkaar, dacht ik en klikte de eerste link aan. Een moderne equivalent van de zandloper verscheen op mijn scherm om niet meer te verdwijnen. Ik sloot en opende de browser voor een tweede poging. Ik kwam niet eens meer in het studentenportaal. Ik zette mijn Chromebook*) uit, telde tot 100, zette het ding weer aan maar het resultaat bleef gelijk. In de melding las ik dat er een fout opgetreden was in de diagnose van de diagnose van de foutmelding. Daar gaat mijn eerste studiedag, dacht ik dramatisch en hief mijn handen vol wanhoop ten hemel.

Al die dramatiek bleek niet nodig. Ik ben begonnen met het doornemen van  hoofdstuk 1 uit mijn leerboek. Daarnaast is het studentenportaal alweer in de lucht en heb ik van bijna al het digitale lesmateriaal bladwijzers gemaakt zodat ik hier morgen rechtstreeks naar toe kan. Bijna ja. Eén artikel heb ik nog niet. De link leverde een 404-foutcode op. Echt… Het zit mij niet mee. Gelukkig is er morgen weer een dag!

*) Het antwoord van de docent was dusdanig, dat ik (voorlopig) niet tot aanschaf van een laptop over hoef te gaan.

 

 

8 gedachten over “De eerste studiedag …”

Reacties zijn gesloten.