Bijpraten

Hoe kom ik aan zo’n praktisch kind?

Ruim voor de wekker afgaat word ik wreed uit mijn slaap gerukt door twee vrolijke hoveniers die op een voor mij onchristelijk tijdstip met elektrische snoeischaren het groen onder mijn slaapkamerraam te grazen nemen. Enigszins strompelend door de spierpijn, veroorzaakt door en het rennen en de niet alledaagse bewegingen die horen bij de voorjaarsschoonmaak, ga ik naar de keuken, maak een kop koffie, plof op de bank en kijk naar mijn planning. Mijn slaapkamer is aan de beurt. Naast het gewone stoffen en zuigen moeten de ramen gelapt, de overgordijnen het veld ruimen en de vouwgordijnen gewassen worden. Iets zegt mij dat ik moet kiezen. Of hardlopen, of mijn slaapkamer poetsen. Het ontbreekt mij aan de energie om beide te doen.

img_3362

Ik kies voor het poetswerk. Na een kop van het levensreddende vocht koffie genaamd tot mij te hebben genomen begin ik aan mijn slaapkamer. En stop meteen. Ik krijg de vouwgordijnen met geen mogelijkheid uit de rails geklikt. Ik moet wachten op mijn kind. Ik heb geluk. Hij heeft en een dagje vrij en komt op tijd zijn bed uit. Ik kan weer verder! Ik vul het bad met gordijnen en een sopje en realiseer, zoals altijd te laat, dat de vouwgordijnen met klitteband aan het ophangsysteem vastzitten en dat ik echt niet het hele systeem in bad had hoeven te doen.

Een half uur later hangen de vouwgordijnen te drogen, zijn de ramen gelapt en heb ik zin om te gaan rennen. Ik kleed mij om en verlaat het huis. Ik heb van de week een iets milder trainingsschema bedacht en in RunKeeper gezet. Na de eerste ping ga ik 1,5 minuut rennen, dan mag ik 1 minuut wandelen en dan… hoor ik een stem zeggen dat ik 2 kilometer moet hardlopen. Van schrik blijf ik stilstaan. Daar is niets milds aan. Ik verander de 2 kilometer in 2 minuten en ga verder met de training. Het is warmer dan gedacht, verwacht, gehoopt, en het schema is nog niet starters vriendelijk genoeg. Uiteindelijk draai ik de instructies om, ren telkens 1 minuut en wandel de langere periodes. Met wat smokkelijken houd ik dat 5 kilometer vol.  Uitermate fier op mijzelf ben ik een klein uur later weer thuis.

Aan het begin van de middag schakel ik zoon in om de vouwgordijnen terug te hangen. ‘Ze worden wel dun,’ zegt hij.Ik mompel iets over juiste systeem en weten waar het vandaan komt omdat ik anders geen nieuwe gordijnen kan kopen. ‘Gewoon een lapje stof en klittenband is voldoende,’ zegt mijn immer praktisch kind. Wanneer mijn slaapkamer en ikzelf weer spik en span zijn ga ik even google-en. Voor stofjes en klittenband. Maar eerst voer ik ‘vouwgordijnsysteem’ als zoekopdracht in. Er verschijnen wat filmpjes van diverse bouwmarkten die uitleggen hoe je zo’n systeem bevestigd. Het eerste filmpje wat ik aanklik maakt dat ik ga jubelen. Dat is ‘het’ systeem. Ik surf naar de website van de betreffende bouwmarkt en ga zoeken maar mijn geluk is op. De lengte van mijn vouwgordijnen is standaard, de breedte helaas niet. Dat betekent dat de gordijnen op maat gemaakt moeten worden. Of dat ik toch voor een stofje en wat klittenband ga. Daar ben ik nog niet uit.

Waar ik wel uit ben is dat ik morgen de planning de planning laat. Niet ga hardlopen, niet ga poetsen, maar rustig naar de betreffende bouwmarkt wandel om de diverse stofjes van dichtbij te bekijken en de broodnodige informatie op te vragen. Vrijdag pak ik de gedisciplineerde draad wel weer op!

13 gedachten over “Hoe kom ik aan zo’n praktisch kind?

  1. Dank je. Vooral vanwege je wijze woorden een paar dagen eerder. Het schema is nu nog rustiger geworden (moet het nog proberen, heb twee rustdagen ingepland. Ben tenslotte geen 20 meer..)

   Like

   1. Wanneer je elke dag de tijd zou hebben, is dit ook het beste schema: 1 dag rennen, 2 dagen rust. Dat is genoeg om je lijf en spieren te laten herstellen en frequent genoeg om iets op te bouwen.

    Ik heb ooit leren rennen met de MP3 lessen van Evy. Geweldig. Kan ik iedereen aanraden. Daar rende je 3x volgens een zelfde schema. De 4e x keer veranderde het en ‘moest’ je iets langer rennen (altijd met wandelen tussendoor hè). Dat deed je dan de 5e en 6e x hetzelfde en bij de 7e x werd het weer uitgebreider.

    Dat leerde mij dat na 3x een zelfde training ik die keer erna ook echt dat stapje verder aankon. Terwijl ik bij de 1e x een nieuwe training steeds dacht, maar verder kan ik nooit. En toch, na 3x hetzefde, was ik toe aan dat stapje verder.
    Heel verhaal ;-), maar hopelijk snap je me.

    Uiteindelijk, na 30x (30 lesjes), rende ik 5 km achter elkaar.

    Like

    1. Ik ben ooit ook met Evy begonnen. In eerste instantie moest ik van mijn therapeut en mijn fitness instructeur een maand over elke lesweek doen. Dus iets van 12 tot 16 herhalingen. Ergens in week 6 werden de stappen ondanks dat toch te groot. Met een eigen schema is het mij uiteindelijk gelukt om een keer of 3 5km achter elkaar te rennen. Of dat ooit nog gaat lukken?? Ik weet het niet. 3 km gaat zeker lukken (voordat de winter invalt..)

     Like

     1. Ik ga je aanmoedigen en steunen, OK? Het gaat niet om afstand, maar om actief zijn. Je komt altijd verder dan iedereen die op de bank blijft zitten.

      Like

      1. Dank je. Ik ben dol op supporters. De enige ‘wedstrijd’ die ik ooit heb gelopen heb ik daarom in het dorp van de fitnessinstructeur gedaan.Daar woont ook een vriendin, wat collegae en verder heel veel lieve mensen die mij de streep over aangemoedigd hebben. Zo lief…

       Like

        1. Afgelopen maandag. Vanmorgen had ik geen puf en ben ik maar een stuk gaan fietsen. Misschien vanavond nog wandelen. Dat heb ik gisterenavond ook gedaan. Elke beweging is beweging… 😉

         Like

Reacties zijn gesloten.