Nachtelijk NL-alert en geen telefoon in de buurt

Sinds een paar dagen ligt mijn mobieltje, geheel conform de geldende gezondheidsadviezen, niet meer op het nachtkastje naast mijn bed maar ergens in de huiskamer. De meldingen over stralingsgevaar hebben voor mijn gevoel een hoog alu-hoedje-gehalte, maar de waarschuwing van slaapexperts voor te veel blauw licht (met minder melatonine aanmaak tot gevolg) snijdt wat mij betreft wel hout. Telkens wanneer ik wakker word (en dat gebeurt best wel vaak) kijk ik even op mijn telefoon om te zien hoe lang ik nog mag slapen en kan dan niet altijd de neiging om even te kijken wat er in de wereld om mij heen gebeurt bedwingen, zodat ik al knipperbollend van een overdosis blauw licht de slaap helemaal niet meer kan vatten.

Screenshot 2018-08-07 at 15.26.13
Fotograaf: Laurens Eggen (De Limburger)

Sinds de nacht van zaterdag op zondag heb ik weer een wekker naast mijn bed staan en ligt mijn telefoon in de huiskamer. Ondanks dat heb ik een onrustige nacht. Een nacht vol geluid. Voor mijn gevoel heeft iemand in de buurt een nieuwe, zeer luidruchtige wekker en net als ik alle ramen en deuren wagenwijd open staan. ‘Je zal op dit moment je bed uit moeten,’ denk ik, doe een sanitaire stop, loop even het balkon op, drink wat water, stap mijn bed weer in  en val in slaap.

Iets voor achten loop ik de woonkamer binnen en hoor een appje binnenkomen. Nieuwsgierig pak ik mijn telefoon en zie dat dit niet het eerste appje van de dag is. Ik zie zelfs een NL-alert. Ik begin te lezen en iets wat een drama had kunnen worden ontrolt zich voor mijn ogen.

 • 04:12 uur (zoon, nachtdienst): Ik hoop dat zodra je wakker bent je het NL-alert ziet.
 • 04:36 uur (zoon): Ping Ping
 • 04:37 uur (zoon): Je mag alles dichtgooien, gaat om zuurbaden die de lucht in gegaan zijn.
 • 06:08 uur (zoon, thuis): Knap dat je niet wakker geworden bent door het luchtalarm
 • 06:09 uur (zoon): Waait niet deze kant op dus daarom heb ik alles open laten staan. Plus, het is niet zo heel erg.

Enigszins (zwak uitgedrukt) geschrokken maar vooral nieuwsgierig speur ik het internet af op zoek naar informatie over zuurbaden die de lucht in zijn gegaan. Het blijkt gelukkig allemaal, mede dankzij de inzet en adequaat handelen van -tig hulpverleners en gunstige wind, met een sisser afgelopen. Maar de uitkomst had ook heel anders kunnen zijn. Dan had ik (omdat ik het luchtalarm niet als dusdanig heb herkend)  op basis van het NL-alert wel moeten handelen. Ramen en deuren dicht moeten doen en via radio, TV of internet op verdere instructies moeten wachten.

Het moge duidelijk zijn. De volgende keer wanneer ik denk dat iemand in de buurt een nieuwe wekker heeft sta ik op en maak ramen en deuren dicht. Daarna ga ik wel uitzoeken wat er aan de hand is. En mijn telefoon… Die leg ik weer naast mijn bed. Ik kan beter een keertje wakker liggen door iets te veel blauw licht dan, het is onderhand wel tijd voor een beetje dramatiek nietwaar, helemaal niet meer wakker worden.

Waar ligt jouw telefoon ‘s-nachts?

17 gedachten over “Nachtelijk NL-alert en geen telefoon in de buurt

 1. Ik moest meteen aan je denken. Gelukkig ben je er nog! (Ja, ja, dramatisch, hè? 😉) Mijn telefoon ligt op de kast in de slaapkamer – voor in geval van nood – maar ik kijk er nooit op ‘s nachts.

  Like

 2. Met scherm naar beneden, altijd op stil en op mijn nachtkastje. Ik ben gelukkig niet vergroeid met dat ding maar ik denk dat ik het luchtalarm wel zou horen.

  Like

  1. Volgens Zoon is het luchtalarm aan mijn kant van de rivier afgegaan. Wat ik kan vinden is dat het alleen aan de overkant van de rivier is afgeaan. Dan snap ik iets beter dat ik het niet als dusdanig geregistreerd heb.

   Like

  1. Ik heb nu de telefoon zo ingesteld dat er tussen 22:00 en 7:00 uur geen geluid uit komt, tenzij het mijn broer, schoonzus, zoon of NL-alert zijn die het geluid maken. Ik heb nog niet kunnen testen of het werkt. Maar dat zal wel.
   Vannacht wel een paar maal wakker geweest maar niet op de telefoon gekeken. Ik kan het dus wel.

   Like

 3. Hij ligt gewoon op mijn nachtkastje maar wel met niet storen aan.. dus het blijft rustig. Die straling ja.. ik zal me er eens in verdiepen! Mijn dochter doet het al jaren zoals jij nu… vooruitstrevend tiepje…

  Liked by 1 persoon

 4. Gewoon op mijn nachtkastje. Wel met een wekker ernaast om te zien hoe laat het is. Hoef ik daarvoor niet op een blauw schermpje te kijken. Maar ook een appje dat het blauw minder blauw maakt, na zonsondergang. En een niet-storen instelling van 23 tot 7 u, waar alleen mijn zoon en mijn dochter doorheen kunnen appen, bellen of sms’en. En NL-alert ook natuurlijk.
  Maar ja, wel Android

  Like

 5. Dat is toch best wel even schrikken!! En zoonlief vroeg zich niet af waarom hij geen reactie van je kreeg…
  Ik heb hem wel in de slaapkamer maar hij staat op de vliegtuigmodus.

  Like

  1. Ik had hem vroeger in de slaapkamer met een slaap-app aan. Die blokkeerde alle gesprekken en apps en zo. Dus die app, die heb ik niet meer. (zoonlief ging er van uit dat ik of overal doorheen slaapte, of wel ramen en deuren dicht had (vanwege de sirene) maar niet op de telefoon reageerde) ..

   Like

Reacties zijn gesloten.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: